Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bankar igång torsdagens Natomöte i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bankar igång torsdagens Natomöte i Bryssel. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ökat försvar utlovas i Nato

Vi satsar mer på försvaret, lovar och bedyrar allt fler Natoländer, efter de senaste salvorna från USA:s tidigare president Donald Trump. Upp till 20 medlemmar kan nå tvåprocentsmålet i år – om och när även Sverige får vara med.


Fakta: Ny Natoenhet i Polen

Natos medlemsländer har tillsammans med Ukraina beslutat att inrätta en gemensam analys- och utbildningsenhet i Bydgoszcz i Polen.

Tanken är att Ukraina där ska kunna bidra med erfarenheter från kriget mot Ryssland, samtidigt som man skapar en struktur för att utbilda ukrainska soldater, sida vid sida med Natomedlemmar.

— Man kommer att hämta hem så mycket kunskaper och erfarenheter som kan identifieras från slagfältet i Ukraina, berättar försvarsminister Pål Jonson (M) efter torsdagens beslut i Bryssel.

Visserligen når ännu inte den svenska försvarsbudgeten upp i motsvarande två procent av BNP på det sätt som Sverige räknar. Men det spelar inte så stor roll i Natosammanhang, då alliansen tar hänsyn till andra faktorer.

Och då klarar Sverige målsättningen i Nato med god marginal.

— Sverige har rapporterat in – och Nato har kvitterat – att Sverige i år ligger på 2,2 procent av BNP. Vi har fördubblat försvarsanslaget mellan 2020 och 2024, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i samband med torsdagens Natomöte i Bryssel.

Minst 19 länder

Frågan om tvåprocentsmålet är återigen brännande aktuell i Nato efter den senaste tidens valtal från Donald Trump i USA. Den tidigare presidenten hoppas göra comeback i Vita huset efter valet i höst och har återigen gått ut hårt mot de Natoländer som inte lägger tillräckligt på sitt försvar.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterar dock att man under 2024 räknar med att få in 19 av 31 medlemsländer över den omtalade gränsen – en mer än vad han kunde rapportera om så sent som i onsdags och åtta fler än i fjol.

En av de nya är Frankrike, lovar försvarsminister Sébastien Lecornu i Bryssel.

"Rimliga grunder"

Både Pål Jonson och Nato-chefen Stoltenberg är noga med att betona att USA-kritiken mot de europeiska ländernas försvarsinvesteringar är och har varit befogad.

— Oavsett utfallet i valet i USA i november så finns det en förväntan på rimliga grunder från USA att Europa tar ett större ansvar för sin säkerhet och också ökar sina försvarsinvesteringar. USA har mer än två tredjedelar av de sammanlagda försvarsutgifterna inom alliansen, säger Jonson.

Stoltenberg säger sig inte vara orolig över en splittring mellan USA och de europeiska länderna. Han tror även att USA inom kort ska kunna enas om sitt blockerade stödpaket till Ukraina.

— USA är vår i särklass största medlem. Det är av avgörande betydelse att de fortsätter stötta och därför fortsätter jag vänta mig att de kan ta beslut så fort som möjligt, säger generalsekreteraren på sin presskonferens efter Natomötet.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!