Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, fotograferad under ett besök i Avdijivka i slutet av december. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, fotograferad under ett besök i Avdijivka i slutet av december. Arkivbild. - Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Varningen: Avdijivka riskerar falla

Intensiva strider rapporteras från Avdijivka. Ukraina drar sig tillbaka från en postering i de södra utkanterna av staden, enligt en ukrainsk general. "Beslutet togs för att rädda personal och förbättra den operativa situationen", uppger generalen Oleksandr Tarnavskyj på sociala medier.


Våldsamma strider pågår omkring den östukrainska staden, rapporterar AFP med hänvisning till uppgifter från en ukrainsk general. Nya posteringar ska ha intagits och förstärkts och soldater använder "alla tillgängliga medel" för att hålla fienden tillbaka.

USA larmar dessutom om att Avdijivka inom kort kan falla. Varningen kommer från säkerhetsrådgivaren John Kirby.

— Avdijivka riskerar att gå förlorad till rysk kontroll, säger Kirby enligt BBC med hänvisning till Ukrainas brist på ammunition.

Försökt storma sedan i fjol

Enligt Oleksandr Borodin, talesperson för en brigad på plats i området, är situationen mycket svårare jämfört med Bachmut, där intensiva strider har pågått sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig den 24 februari 2022. Borodin uppger att de ryska styrkorna nu är bättre rustade.

— Det var svårt där, men nu är det otroligt svårt, säger Oleksandr Borodin.

Ryska styrkor har försökt storma den symboliskt viktiga industristaden sedan i fjol och den uppges vara omringad från flera håll.

"Extremt kritisk" situation

Ukraina har de senaste dagarna skickat fler soldater till Avdijivka och understrukit att situationen är "extremt kritisk". President Volodymyr Zelenskyj har lovat att göra allt för att "skona så många ukrainska liv som möjligt" där, enligt BBC.

På fredagen uppgav en general att de ukrainska trupperna drar sig tillbaka från en postering i stadens sydöstra utkanter.

Striderna om Avdijivka, strax norr om staden Donetsk, har beskrivits som bland de hårdaste under Rysslands anfallskrig. För Moskva vore det en viktig seger att inta staden, som före kriget hade runt 30 000 invånare. Nu, snart två år efter krigsutbrottet, beräknas knappt 1 000 av dem vara kvar.

Områden i Ukraina under rysk kontroll eller med rysk militär närvaro den 15 februari.
TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!