Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med USA:s vicepresident Kamala Harris på säkerhetskonferensen i München.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med USA:s vicepresident Kamala Harris på säkerhetskonferensen i München. - Foto: Tobias Schwarz/AP/TT

Ukraina vädjar om stöd från USA efter reträtt

Det uteblivna amerikanska stödpaketet till Ukraina är i fokus på säkerhetskonferensen i München. Volodymyr Zelenskyj varnar för att en "konstgjord brist" på vapen ger Ryssland andrum i kriget.


Den ukrainske presidentens uttalande sker i svallvågorna av beskedet om att Ukraina har retirerat från den sönderbombade staden Avdijivka i östra Ukraina.

— Kära vänner, tyvärr innebär det faktum att Ukraina har en konstgjord brist på vapen, särskilt på artilleri och långdistansvapen, att (Rysslands president Vladimir) Putin kan anpassa sig till den nuvarande intensiteten i kriget, säger Zelenskyj.

"Politiska spel"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att USA måste fatta beslut om stödet på 60 miljarder dollar till Ukraina, vilket ingår i ett större paket på drygt 95 miljarder dollar med stöd till främst Ukraina, Israel och Taiwan.

— Problemet nu är att bristen på beslut från kongressen innebär att inflödet från USA har gått ned och det har direkt påverkan vid fronten i Ukraina. Det här handlar inte om att fatta rätt beslut, utan att fatta rätt beslut tidigt – och så snabbt som möjligt, säger Natochefen i München.

USA:s vicepresident Kamala Harris, som stod sida vid sida med Zelenskyj under en presskonferens, säger att USA inte kan "spela politiska spel" i frågan om stöd till Ukraina.

— När det gäller vårt stöd till Ukraina måste vi vara orubbliga, säger Harris.

Trump till fronten?

USA:s senat röstade ja till stödpaketet den 13 februari, men talmannen i representanthuset har sagt att förslaget inte ens kommer att tas upp där. Även expresidenten Donald Trump gör vad han kan för att stoppa det.

Zelenskyj säger att han är redo att följa med Donald Trump till fronten för att visa honom vad kriget handlar om.

— Jag tror att om vi pratar om hur vi ska få slut på kriget, måste vi visa människorna som är beslutsfattare vad det innebär, det riktiga kriget. Inte Instagram – krig på riktigt.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!