Lazzarini uppgav nyligen att Unrwa är nära att gå under på grund av det ekonomiska underskottet. Arkivbild.
Lazzarini uppgav nyligen att Unrwa är nära att gå under på grund av det ekonomiska underskottet. Arkivbild. - Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Unrwa-chefen: Israel ute efter att förstöra oss

Israel vill förstöra FN:s flyktingorgan Unwra, säger organisationens chef Philippe Lazzarini i en intervju med schweiziska mediebolaget Tamedia. Det är ett långsiktigt politiskt mål, säger Lazzarini.


Fakta: FN-organet Unrwa

FN-organet Unrwa, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, grundades efter kriget som bröt ut i samband med Israels bildande 1948, i syfte att hjälpa de över 750 000 palestinier som tvingats på flykt.

I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge gett.

Över hälften av Unrwas budget går till skolutbildning. Runt 15 procent går till hälsofrämjande åtgärder, enligt siffror från 2020.

FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav 13 000 i Gaza. En majoritet är lokalanställda palestinier.

Källa: Unrwa, The New York Times med flera

Han tar som exempel israeliska åtgärder att ta bort organisationens momsbefrielse och order till entreprenörer i hamnen i Ashdod att "sluta hantera vissa matleveranser till Unwra".

— Och alla dessa krav kommer från regeringen, säger Lazzarini.

Dessutom uppger han att fler än 150 Unrwa-anläggningar har skadats sedan Gazakriget bröt ut.

Israel har uppmanat Lazzarini att avgå efter israeliska uppgifter att en Hamastunnel har upptäckts under det evakuerade Unrwa-högkvarteret i Gaza stad.

— Kritiken handlar inte om mig personligen, utan om organisationen som helhet. Kraven på avgång är en del av kampanjen för att förstöra Unrwa, säger han.

Flera länder – däribland Sverige, USA och Storbritannien – har strypt sitt stöd till Unrwa efter israeliska anklagelser om att tolv av organisationens 13 000 anställda i Gaza deltog i terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober.

Lazzarini uppgav nyligen att Unrwa är nära att gå under på grund av det ekonomiska underskottet.

TT
/
/
EU
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!