Den demokratiska USA-senatorn Tammy Duckworth fotograferad vid en stöddemonstration för Ukraina i Stockholm.
Den demokratiska USA-senatorn Tammy Duckworth fotograferad vid en stöddemonstration för Ukraina i Stockholm. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Toppsenatorn: Lyssna inte på Trump om Nato

Bara dagar verkar återstå tills Sveriges Natoansökan får grönt ljus. Tammy Duckworth, krigsveteran och amerikansk senator, spår att Sverige snabbt intar en ledarroll inom försvarsalliansen. Samtidigt råder hon svenska kollegor att inte lyssna på expresident Donald Trump.


Fakta: Senator Tammy Duckworth

Demokraten, statsvetaren och krigsveteranen Tammy Duckworth har representerat delstaten Illinois i USA:s senat sedan 2017. Innan dess satt hon fyra år i representanthuset och före det var hon biträdande minister i departementet för krigsveteraner.

Hon sitter i försvars- och utrikesutskotten och arbetar även med frågor som rör förnyelsebar energi och småföretagande. Förekom 2020 i spekulationerna om vem Joe Biden skulle välja som vicepresidentkandidat.

Duckworth sedan förlorade sina ben under kriget i Irak och blev den första funktionshindrade kvinnan att väljas in i kongressen. 2018 blev hon den första sittande senatorn att föda barn, vilket ledde till att kammaren snabbehandlade en regeländring som tillät att spädbarn fick tas in i senaten och ammas där.

Källa: Duckworths hemsida med flera

— Han talar enbart till sin väljarbas. Han står inför flera rättegångar och försöker distrahera från sina problem, säger hon till TT om Trumps utspel att han övervägt uppmuntra Ryssland att anfalla Natoländer som inte lägger tillräckligt på sitt försvar.

— Dessutom spelar det inte så stor roll vad Donald Trump säger, för USA:s senat, representanthus och regering stödjer Nato.

"Är dags nu"

Demokraten Duckworth representerar Illinois i senaten och är ledamot av de mäktiga försvars- och utrikesutskotten. Nu befinner sig krigsveteranen, vars Blackhawk-helikopter sköts ner under Irakkriget, på Norrmalmstorg i Stockholm efter att ha talat vid en stöddemonstration för Ukraina. Under ett intensivt Sverigebesök har hon även träffat företrädare för energi- och försvarsindustrierna samt försvarsminister Pål Jonson (M).

— Jag ville understryka vårt starka stöd för att Sverige blir en del av Nato och tacka för att ni fattade det avgörande beslutet, säger hon.

Det var Rysslands anfallskrig mot Ukraina som ledde till att Sverige 2022 ansökte om att bli Natomedlem. Men processen har fördröjts av först Turkiets och sedan Ungerns ovilja att ge grönt ljus. Samtidigt som Duckworth reste till Sverige åkte andra senatorer till Budapest.

— Vi spred ut oss över Europa för att understryka hur viktigt det är att Nato får Sverige som medlem – och för att poängtera för Ungern att det är dags nu, ler hon.

Duckworth hade inte hunnit flyga hem förrän beskedet kom att det ungerska parlamentet på måndag röstar om Sveriges ansökan.

Den demokratiska USA-senatorn Tammy Duckworth fotograferad vid en stöddemonstration för Ukraina i Stockholm.

Får inte "glufsa"

Ukrainakriget är i Tammy Duckworths ögon belägg för att Nato står upp för internationell rätt, även för icke-medlemmar.

— Stora länder kan inte bara glufsa i sig mindre. Den uppfattningen är utbredd, det finns ett starkt stöd för Ukraina inom Nato.

Frågan är om inställningen kvarstår om den isolationistiska republikanen Trump vinner presidentvalet i höst. Stödet för Ukraina har svalnat markant i vissa republikanska kretsar i USA. Utdragna förhandlingar krävdes innan senaten i förra veckan, förvisso med stor majoritet, kunde rösta igenom ett försenat stödpaket.

Duckworth är ändå positiv. Hon hänvisar till maktdelningsprincipen i USA, att presidenten enbart är en av tre "pelare" och att denne måste ha kongressens stöd för avgörande beslut.

— USA är inte en monarki, hur gärna Donald Trump än vill.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!