Aleksej Navalnyjs hustru Julia talar i EU-parlamentet.
Aleksej Navalnyjs hustru Julia talar i EU-parlamentet. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Navalnaja i EU: Ondskan ska falla

Ondskan ska falla, lovar Aleksej Navalnyjs änka Julia i ett känslomässigt tal inför EU-parlamentet. Jag ska göra mitt bästa för att förverkliga hans dröm. Det kommer en underbar framtid, säger Navalnaja i Strasbourg.


En dryg vecka efter den ryske oppositionspolitikerns död i fängelse manar hans hustru till samarbete mellan västvärlden och den ryska oppositionen. Andra vägar för att hantera den ryske presidenten Vladimir Putin finns inte, säger hon inför EU-parlamentet.

— Putin är kapabel till vad som helst och han kan inte förhandlas med. Ni kan inte skada Putin med några resolutioner eller ytterligare sanktioner. Ni har inte med en politiker att göra utan en jäkla gangster, säger Navalnaja – som samtidigt uttalar det engelska ordet "mobster" som om hon lika gärna kunde mena "monster".

Inför begravningen på fredag vet hon inte hur de ryska myndigheterna kommer att agera.

— Jag är inte säker på om den kommer att bli fredlig, eller om polisen kommer att gripa dem som kommer för att säga adjö till min make, säger Navalnaja.

— Hjärtskärande att lyssna på. Nu måste EU fortsätta jobba i Navalnyjs anda, mot Putins auktoritära förtryckarregim, konstaterar svenska ledamoten Evin Incir (S).

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!