USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.


Beskedet innebär att en eventuell rättegång i målet mot Trump skjuts fram. Och om den blir av, vilket förutsätter att HD slår fast att Trump kan ställas inför rätta för handlingar under tiden som president, är det oklart om den kan hållas före det amerikanska presidentvalet i november.

Trumps advokater har strävat efter att skjuta upp målet till efter valet. Den särskilde åklagaren Jack Smith har tvärtom begärt att frågan om Trumps krav på att ha immunitet mot åtal för handlingar under tiden som president måste klaras ut snabbt.

HD-beslutet rör det federala åtal som den särskilde åklagaren Jack Smith väckte i fjol med anledning av Donald Trumps försök att få valresultatet 2020 ogiltigförklarat.

Åtalet omfattar fyra åtalspunkter med bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021 och anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna mot expresidenten.

HD kommer att lyssna till Trumpsidans och åklagarens argument i slutet av april. Ett beslut från HD kan komma snabbt men inte senare än juni, enligt nyhetsbyrån AP.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Milei slutar resa med reguljärflyg

10 000 liter mjölk läckte vid E6

Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

1 timme sedan
Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

1 timme sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

2 timmar sedan
USA ska införa nya sanktioner mot Irans robot- och drönarprogram och räknar med att dess allierade följer efter, meddelar Vita huset.

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

2 timmar sedan
Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.