Rysslands president Vladimir Putin ska hålla sitt årliga tal till nationen. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin ska hålla sitt årliga tal till nationen. Arkivbild. - Foto: Alexander Kazakov/AP/TT

Putin: "Har vapen för att attackera europeisk mark"

Utspel om kriget i Ukraina, Aleksej Navalnyjs död och den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien. Det är vad omvärlden lyssnar spänt efter när Rysslands president Vladimir Putin håller sitt årliga tal till nationen.


Det var väst som provocerade fram Rysslands invasion av Ukraina, hävdar presidenten än en gång och lyfter diskussionen om att skicka markstyrkor från Nato till Ukraina.

– Nu ljuger de (Nato) om att Ryssland är redo att attackera Europa, säger Putin och fortsätter:

– De ska veta att vi också har vapen för att attackera europeisk mark.

I talet hävdar han att ryska soldater för närvarande avancerar i ett antal områden i Ukraina och påstår att majoriteten av ryssarna stöttar den "militära specialoperationen". Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 har Putin vägrat kalla kriget för ett krig.

Tyst om Navalnyj

Imorgon begravs samtidigt regimkritikern Aleksej Navalnyj, allmänt kallad Putins värsta fiende, vars död Navalnyjs anhöriga och en rad ledare i väst anklagat den ryska presidenten för att ligga bakom. Putin har fortfarande inte kommenterat dödsfallet.

Avgörande tidpunkt

Linjetalet sker vid en avgörande tidpunkt i rysk politik. Om två veckor tros Putin väljas om för ytterligare en mandatperiod i ett presidentval som bedömare kallar en charad. Imorgon begravs samtidigt regimkritikern Aleksej Navalnyj, allmänt kallad Putins värsta fiende, vars död hans anhöriga och en rad ledare i väst anklagat den ryska presidenten för att ligga bakom.

Enligt uppgifter i ryska medier väntas dock presidenten i år fokusera framför allt på inhemsk politik på grund av presidentvalet 17 mars – ett val där sanna oppositionella krafter förbjudits att ställa upp.

Så lät det i fjol: "Hotet från väst"

Fjolårets linjetal varade i drygt en timme och handlade till stora delar om Ukraina och "hotet från väst", men i år väntas Putin lägga mycket fokus på ekonomin och sociala åtgärder.

Talet direktsänds på gigantiska tv-skärmar i huvudstaden och på biografer i 17 ryska städer. Runt tusen personer har bjudits in för att följa talet på plats i Moskva. Bland dem finns ett fåtal västerländska journalister, som dock får följa sändningen från ett annat rum i byggnaden.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!