Tisdag 16 Aug
Stockholm

Kurdistan förbigår Bagdad om oljan

Den självstyrande kurdiska regionen i Irak började i dag exportera olja.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den självstyrande kurdiska regionen i Irak började på måndagen exportera olja via ledning till Turkiet. Regionen har slutit oljekontrakt med utländska intressenter utan centralregeringens godkännande.

Vid invigningsceremonin i Arbil var den irakiske presidenten Jalal Talabani, själv kurd, närvarande - men inte en enda representant för den shiaarabiskt ledda regeringen.

Talabani och regionpresidenten Massoud Barzani öppnade en ceremoniell ledning, medan direktsänd teve visade när oljearbetare på Taq Taq-fältet vred på kranarna.

Många hoppas att oljeprojekten i regionen ska bana väg för att avsluta de bittra inhemska tvisterna om Iraks oljerikedomar.

– De här kontrakten är lagliga, författningsenliga och rättmätiga och de är i det irakiska folkets intresse, sade Talabani.

I Bagdad sade Iraks oljeminister Hussein al-Shahristani att uppgörelsen är olaglig.

Den regionale naturresursministern Ashti Hawrami sade att oljedepartementet i Bagdad hela tiden försökt sätta käppar i hjulen för att utvinna råoljan.

"Inkompetens"

Regionen hoppas kunna producera en miljon fat per dag inom de närmaste två tre åren. Taq Taq-fältet drivs av turkiska Genel Enerji i partnerskap med Addax Petroleum med bas i Calgary i Kanada.

Tawke-projektet drivs av norska DNO. Tawke länkas till den irakisk-turkiska huvudledningen, medan Taq Taq-oljan transporteras med tankbilar från Arbil och sedan förs över till oljeledningen. Enligt villkoren i Taq Taq-kontraktet ska Bagdad erhålla 88 procent av intäkterna, av vilket 17 procent går tillbaka till den kurdiska regionen. Villkoren i Tawke-projektet är liknande.

– Irak har haft ett intäktsbortfall på tio miljarder dollar beroende på inkompetensen hos Iraks oljedepartement, sade Hawrami.

Kan inte enas

De interna striderna om naturresurserna rasar vidare. Sålunda motsätter sig Hawrami att oljedepartementet sluter avtal med en privat firma om oljefälten runt den etniskt delade staden Kirkuk.

Rapporten om provinsvalen i Kirkuk har skjutits upp ytterligare en vecka för att kommissionen som regeringen tillsatt för att finna en rimlig kompromiss om representationen inte har accepterats av Kirkuks kurder, turkmener och araber.

Araber och turkmener vill ha tre lika stora block i provinsfullmäktige, medan kurderna vill ha större inflytande med hänvisning till att den kurdiska befolkningsgruppen är störst.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.