Kurdistan förbigår Bagdad om oljan

Den självstyrande kurdiska regionen i Irak började i dag exportera olja.


Den självstyrande kurdiska regionen i Irak började på måndagen exportera olja via ledning till Turkiet. Regionen har slutit oljekontrakt med utländska intressenter utan centralregeringens godkännande.

Vid invigningsceremonin i Arbil var den irakiske presidenten Jalal Talabani, själv kurd, närvarande - men inte en enda representant för den shiaarabiskt ledda regeringen.

Talabani och regionpresidenten Massoud Barzani öppnade en ceremoniell ledning, medan direktsänd teve visade när oljearbetare på Taq Taq-fältet vred på kranarna.

Många hoppas att oljeprojekten i regionen ska bana väg för att avsluta de bittra inhemska tvisterna om Iraks oljerikedomar.

– De här kontrakten är lagliga, författningsenliga och rättmätiga och de är i det irakiska folkets intresse, sade Talabani.

I Bagdad sade Iraks oljeminister Hussein al-Shahristani att uppgörelsen är olaglig.

Den regionale naturresursministern Ashti Hawrami sade att oljedepartementet i Bagdad hela tiden försökt sätta käppar i hjulen för att utvinna råoljan.

"Inkompetens"

Regionen hoppas kunna producera en miljon fat per dag inom de närmaste två tre åren. Taq Taq-fältet drivs av turkiska Genel Enerji i partnerskap med Addax Petroleum med bas i Calgary i Kanada.

Tawke-projektet drivs av norska DNO. Tawke länkas till den irakisk-turkiska huvudledningen, medan Taq Taq-oljan transporteras med tankbilar från Arbil och sedan förs över till oljeledningen. Enligt villkoren i Taq Taq-kontraktet ska Bagdad erhålla 88 procent av intäkterna, av vilket 17 procent går tillbaka till den kurdiska regionen. Villkoren i Tawke-projektet är liknande.

– Irak har haft ett intäktsbortfall på tio miljarder dollar beroende på inkompetensen hos Iraks oljedepartement, sade Hawrami.

Kan inte enas

De interna striderna om naturresurserna rasar vidare. Sålunda motsätter sig Hawrami att oljedepartementet sluter avtal med en privat firma om oljefälten runt den etniskt delade staden Kirkuk.

Rapporten om provinsvalen i Kirkuk har skjutits upp ytterligare en vecka för att kommissionen som regeringen tillsatt för att finna en rimlig kompromiss om representationen inte har accepterats av Kirkuks kurder, turkmener och araber.

Araber och turkmener vill ha tre lika stora block i provinsfullmäktige, medan kurderna vill ha större inflytande med hänvisning till att den kurdiska befolkningsgruppen är störst.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?