Nikki Haley talar vid ett valmöte i Texas tidigare i veckan.
Nikki Haley talar vid ett valmöte i Texas tidigare i veckan. - Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Expert: Tråkigaste supertisdagen någonsin

Det blev inga överraskningar. Joe Biden och Donald Trump möts av allt att döma i en returmatch i höst, säger experter som sammanfattar supertisdagen. Det här är nog den tråkigaste supertisdagen jag någonsin varit med om, säger den amerikanske professorn Dennis Goldford.


Goldford, som är professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, syftar framför allt på resultaten i Republikanernas primärval.

I de 15 delstater där republikanska väljare röstade på tisdagen väntas Donald Trump vinna i alla utom en. Nikki Haley vann i lilla Vermont.

— Hon kampanjar som om hon gjorde det för ett Ronald Reagan-republikanskt parti, men så ser inte verkligheten ut längre. Det är, på gott och ont, ett Donald Trump-republikanskt parti, säger Dennis Goldford.

Haleys sista chans är att Trump skulle bli diskvalificerad, bedömer professorn, men tillägger att den möjligheten är mycket liten.

— Om det på något vis skulle gå snett för honom måste det finnas någon där som kan ta partiets nominering i stället. Möjligtvis är det så hon tänker.

Fråga om pengar

I flera av valen fick Nikki Haley mer än 20 eller 30 procent av rösterna. Men det viktiga är att vinna och Trump tar hem nästan alla delegater, poängterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

— Jag skulle inte bli förvånad om hon avbryter sin kampanj. Det har gått dåligt för henne och hon skulle ha behövt vinna någonstans för att få lite momentum. Men det har mycket att göra med pengar också, hur hennes insamling går, säger han.

Valkampanjer är som bilar, förklarar Dennis Goldford:

— De kan inte ta sig någonstans utan bränsle. Om donatorerna som står bakom henne fortsätter med sina bidrag kan det mycket väl bli så att hon fortsätter.

Mot stora valrörelsen?

I Demokraternas primärval lade många väljare blanka röster, många med hänvisning till Biden-regeringens agerande kring kriget i Gaza.

Men det behöver inte heller spela särskilt stor roll. Biden tar oavsett hem delegaterna och i höst ställs dessa väljare inför ett annat val.

— Risken är att de inte går och röstar i november, men å andra sidan är polariseringen så stark att de allra flesta kommer att rösta på Biden när de ställs inför risken att Trump blir återvald. Det visar erfarenheten, säger Dag Blanck.

I och med partisystemets utformning är dörren nog stängd för sena uppstickare att bli ett tredje alternativ.

— Med stor sannolikhet vet vi nu vilka kandidaterna blir. Då kommer valkampanjerna att präglas mer av det, då det redan nu går över i en valrörelse där det verkligen kommer att vara Biden mot Trump.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!