Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto. Arkivbild.
Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto. Arkivbild. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Ungersk ilska efter Bidens utspel om diktatur

Ungerns utrikesdepartement har kallat till sig USA:s ambassadör för att överlämna en formell protest till den amerikanske presidenten Joe Biden. Anledningen är Bidens anklagelse att den ungerske premiärministern Viktor Orbán strävar efter diktatur.


— (Orbán) har tydligt manifesterat att han inte tror att demokrati fungerar och söker diktatur, sade Biden på ett valmöte i fredags.

Samtidigt stod Republikanernas trolige presidentkandidat Donald Trump som värd för den ungerske premiärministern i residenset Mar-a-Lago i Florida.

Relationerna mellan Washington och Budapest har varit ansträngda den senaste tiden på grund av Ungerns motstånd mot svenskt Natomedlemskap, den ungerska regeringens kontakter med Moskva samt anklagelser om att den ungerska demokratin undergrävs.

Ungerske utrikesministern Peter Szijjartos svar var irriterat:

— Vi är ska inte behöva tolerera sådana lögner från någon, även om personen i fråga är president i USA, sade utrikesministern på en presskonferens efter mötet med USA:s ambassadör.

Szjijjarto krävde att USA:s sändebud skulle visa det citat från Orbán som Biden hänvisat till.

— Uppenbarligen har (premiärminister Orbán) inte gjort något sådant uttalande, så vi kunde inte få något innehållsrikt svar, sade Ungerns utrikesminister.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!