"Polio Paul" har avlidit.
"Polio Paul" har avlidit. - Foto: AP/TT & skärmdump från "Ironlungman" på Tiktok.

"Polio Paul" levde 70 år i en järncylinder – nu har han dött

Polioöverlevaren Paul Alexander, ofta omskriven som "Polio Paul", har enligt brittiska medier avlidit i en ålder av 78 år.


Fakta: Polioviruset

Polio är en smittsam infektionssjukdom. De flesta som smittas utvecklar inga symtom, medan andra får influensaliknande besvär, kräkningar och feber.

För runt 0,02 procent av de smittade orsakar viruset inflammation i ryggmärgen och därefter permanent förlamning av kroppsdelar som armar eller ben. Sjukdomen är dödlig när andningsorganen förlamas.

Poliovaccin finns i två varianter. Inaktiverat vaccin (IPV), som används i bland annat Sverige, består av avdödade viruspartiklar och ges som injektion. I stora delar av världen används dock ett levande vaccin som består av försvagade poliovirusstammar (OPV). Det ges i form av orala droppar, vilket är billigare och mer praktiskt men i sällsynta fall kan utvecklas till ett aktivt virus.

Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO

1952, sex år gammal, insjuknade Alexander i polio och förlamades från nacken och ner.

Efter att ha förts till sjukhus i Texas vaknade han upp inuti en metallcylinder – och i den skulle han komma att tillbringa merparten av sitt liv.

Utbildade sig och skrev bok – trots järncylindern

Trots järnlungan utbildade sig Alexander till jurist och skrev en bok baserad på sitt liv. Med tiden övade han upp sin förmåga att kontrollera andningen och kunde tillbringa kortare stunder utanför den konstgjorda lungan.

Järnlungan utvecklades i mitten av 1900-talet och har framför allt använts som andningshjälpmedel för barn som blivit allvarligt förlamade av polio. Numer är den så gott som helt ersatt av respiratorn.

Han har även gjort succé på Tiktok. 

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!