Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina blockar Hotmail, Flickr och Twitter

Nyheter | 02/06/2009 17:22

Bara två dagar innan 20-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg stängs den uppkopplade generationen av.

Kinas offer på 2000-talet är utan tvekan den uppkopplade generationen. I dag kan du inte mikroblogga på Twitter, dela med dig av dina bilder via den populära fototjänsten Flickr eller skicka och skriva mejl från din Hotmail. Och för två månader sedan ströps tillgången till Youtube för landets användare.

Bara två dagar innan 20-årsdagen av minnet av massakern på Himmelska fridens torg är censuren en skrämmande påminnelse om den kinesiska statens kontrollbehov över sina medborgare.

Flypig - en av de mest populära bloggarna skrev precis innan censuren:

"Nu är tre webbtjänster som jag inte kan leva utan blockerade, skål era jävlar."

Twitter har blivit omåttligt populärt i Kina. Bland annat eftersom du kan skriva in fraser som internetleverantörer automatiskt blockerar, till exempel Charter 08 - syftandes till ett dokument skrivet av akademiker och intellektuella som propagerar för mer yttrandefrihet i Kina.

Men det kinesiska twittrandet är också populärt på grund av språket.

–Det kinseiska twitterlandskapet är mycket roligare än det amerikanska. Ett kinesiskt twitterinlägg kan nämligen innehålla tre gånger så mycket information som ett på engelska tack vare språkets uppbyggnad. 140 kinesiska bokstäver kan utgöra en hel nyhetstext, säger den välkända bloggare Michael Anti, som numera bor utanför Kina, till bloggen Danwei.org.

Upplev Kinas internetscensur själv.

Skrivet av: