Söndag 9 Maj
Stockholm

Kina och UD i hemlig kontakt om asylärende

"Kina har kontaktat UD flera gånger och vill inte att han ska få asyl i Sverige."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Adil Hakimjan är uiguren som fastnade i Guantánamo, tvingades av USA att söka asyl i Albanien och slutligen träffade sin syster i Sverige och sökte asyl här.

Men hans historia börjar i Kina. Där levde han med sin fru och barn fram till 1999 då han flydde landet, eftersom hoten och förföljelserna från de kinesiska myndigheterna trappades upp.

På gränsen mellan Pakistan och Afghanistan greps han av pakistanska privatpersoner och såldes till den amerikanska armén för 5000 dollar. Sedan spenderade han fyra år i Guantánamo tills USA släppte honom och misstankarna om att han är terrorist. Men Kina vill fortfarande straffa honom.

Den 18 februari 2009 beviljade migrationsdomstolen att han skulle få uppehållstillstånd i Sverige. Men för bara två veckor sedan överklagade migrationsverket domstolens beslut med hänvisningen att de har prövat första asyllandsprincipen enligt fel bestämmelse i utlänningslagen.

Som Nyheter24 tidigare skrivit vill de att fallet Adil Hakimjan ska prövas igen eftersom han beviljats asyl av Albanien och varit bosatt där. Migrationsverket anser att Hakimjans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd ska avslås. Att USA utpressade mannen genom att ge honom valet att sitta kvar på Guantánamo eller bli deporterad till Albanien spelar ingen roll. Albanien är mycket hårt ansatt av Kina som vill ha uigurerna utlämnade. Återvänder Adil till Kina riskerar han att få dödstraff. Hans enda släkting utanför Kina är hans syster som bor i Sverige.

Nyheter24 kan i dag avslöja att Hakimjans ombud, Sten de Geer, för några dagar sedan kontaktade utrikesdepartementet. De Geer vill ha besked om "Kina kontaktat svenska myndigheter i Adil Hakimjans asylärende."

Nyheter24 når Peter Springfeldt, departementsråd med ansvar för Kinafrågor, på utrikesdepartementet.

Advokaten Sten de Geer har kontaktat UD och frågat om Kina har kontaktat svenska myndigheter angående ett specifikt asylärende gällande en man vars ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd nyligen överklagades av migrationsverket. Vad grundar han det på?

–Ja... det får du nog fråga honom om. Han antar väl att det har funnits några sådana kontakter. Han är ju ombud så det är utifrån den utgångspunkten. Det jag vet är att han har begärt ut eventuella handlingar. Det har gått vidare till enheten som bedömer sekretessärenden, säger Springfeldt till Nyheter24.

Sten de Geer berättar att han blev nyfiken efter att ha läst en BBC-artikel om tre uigurer som ansökt om asyl i Kanada.

–Enligt artikeln har Kina kontaktat Kanda. Kina varnar även alla världens länder för att ta emot uigurer. Det betyder att Sverige redan varnats kollektivt. Därför vill jag ta reda på om vi också varnats individuellt, säger de Geer för Nyheter24.

Nyheter24 tar del av Sten de Geers svar på sin begäran till UD. Men det ger oss inte mycket.

"Du har begärt att få ta del av dokumentation huruvida företrädare för Folkrepubliken Kina kontaktat Utrikesdepartementet beträffande Adil Hakimjans asylansökan.

Det är en sekretessbelagd uppgift enligt 2 kap. 1 sekretesslagen (1980:100) huruvida det finns eller inte finns handlingar av det slag du frågar efter."

Eftersom UD inte får uttala sig i ärendet är enda chansen att överklaga till ett statsråd. Något som de Geer har gjort.

Men redan innan vi får något svar från UD avslöjar presstalesmannen på Kinas ambassad, Zhou Lulu, att Kina flera gånger kontaktat det svenska utrikesdepartementet.

– Kina har framfört sina synpunkter på Adils asylärende ända sedan den dagen i november 2007 som han sökte asyl här i Sverige, säger Zhou Lulu på Kinas ambassad, enligt Ekot.

Zhou Lulu poängterar att Kina betraktar Adil som en terrorist.

– Han borde skickas tillbaka till Kina och ställas inför rätta.

Enligt Steen de Geer kommer vi få svaret om migrationsverkets överklagan står kvar om ett par månader.

– Jag är förvånad över vilken liten genomslagskraft detta har fått i svenska medier, säger de Geer till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela