Kina stoppar Youtube

Men den kinesiska regimen säger sig inte vara rädda för internet.


Sent på måndagen kom uppgifter om att Kina hade strypt tillgången till Youtube för landets internetanvändare, rapporterar brittiska The Independent. På tisdagen gick kinesiska utrikesdepartementet ut med ett generellt uttalande om landets internetpolicy.

– Många verkar ha den felaktiga uppfattningen att den kinesiska regeringen är rädda för internet. Men i själva verket är det precis tvärtom, säger Qin Gang på kinesiska UD, enligt The Independet.

Men talesmannen på kinesiska UD säger sig, enligt The Independet, inte veta något om uppgifterna kring blockeringen av Youtube.

Kina har 300 miljoner internetanvändare och cirka 100 miljoner bloggar. Det är siffror som, enligt de kinesiska myndigheterna, är bevis nog för att landet har en öppen inställning till internet. Men samtidigt påpekar regimen att nätet behöver "begränsas för att undvika spridandet av skadlig information som kan hota landets nationella säkerhet".

Enligt The Independet har åtkomsten till Youtube under mars månad varit otillförlitlig. Anledningen tros vara att det är ungefär ett år sedan tibetanska munkar protesterade mot det kinesiska styret i provinsen och att det förekommit videoklipp på Youtube som visar de kinesiska myndigheternas brutalitet när protesterna slogs ner.

Censur av internet är annars vardagsmat i Kina och ett ständigt aktuellt ämne. Nyheter24 har tidigare i år rapporterat om hur Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) hade svårt att blogga under ett Kinabesök. Anledningen var att publiceringsverktyget han – och miljoner kinesiska bloggare – använder blockerades av den kinesiska regimen.

Wikipedia finns en lång lista över internetsidor och applikationer som den kinesiska staten censurerar eller har förbjudit.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.