Nikolaj Patrusjev, ordförande för Rysslands säkerhetsråd, här tillsammans med president Vladimir Putin. Bilden är från januari i år.
Nikolaj Patrusjev, ordförande för Rysslands säkerhetsråd, här tillsammans med president Vladimir Putin. Bilden är från januari i år. - Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Pekar ut Ukraina och väst för Moskvadådet

Ryssland pekar ut Ukraina som skyldigt till Moskvadådet – och anklagar västerländska underrättelsetjänster för att ha hjälpt gärningsmännen.


— Självklart Ukraina, svarar Nikolaj Patrusjev, som är ordförande i Rysslands säkerhetsråd och står president Vladimir Putin nära, på frågan huruvida Ukraina eller terrorgruppen IS ligger bakom terrordådet i Moskva i fredags, då minst 139 människor dödades.

Parallellt beskyller ryska säkerhetstjänsten FSB underrättelsetjänster i väst för att ha hjälpt attentatsmännen. Åtta personer sitter häktade för inblandning, däribland fyra män från Tadzjikistan som pekades ut som huvudmisstänkta redan i söndags.

Ukraina eller islamister?

IS har tagit på sig dådet i Moskva, som är det dödligaste i Ryssland på många år. Putin har hävdat att spåren leder till Ukraina, men också att terrorattacken utfördes av "radikala islamister".

Den belarusiske ledaren Aleksander Lukasjenko, som är allierad med Putin, hävdar att gärningsmännen försökte ta sig in i Belarus under sin flykt från Moskva, men misslyckades på grund av vägspärrar.

— Det var därför de inte hade någon chans att ta sig in i Belarus. De såg det, så de vände om och körde till den ukrainska gränsen, säger han, och motsäger därmed Putins uttalande om att de terroranklagade tadzjikernas mål var att ta sig till Ukraina.

"Märklig sorts jude"

När Kremls talesperson Dmitrij Peskov får frågor om den något oklara kopplingen mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och jihadister, svarar han att Zelenskyj är "en märklig sorts jude".

— En jude som på många sätt visat sympati och böjelse för den anda av nationalism som genomsyrar Kievregimens ledning, säger han utan att utveckla det påstådda sambandet ytterligare.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!