Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt presidentförsök i Moldavien

Nyheter | 03/06/2009 11:34

Parlamentet i Moldavien försöker utse ny president. En gång till.

Parlamentet i Moldavien har samlats till ännu ett försök att utse ny president.

Om inte onsdagens förhandlingar går i lås krävs nyval.

På förhand tydde det mesta på att det verkligen blir nyval, knappt två månader efter att valet i början av april resulterade i våldsamma kravaller i huvudstaden Chisinau.

Sedan dess har politisk kris rått i landet, där oppositionen vägrat samarbeta med de dominerande kommunisterna.

– Vi kommer att närvara i parlamentet men inte delta i röstningen. Vi har inte fört och kan inte föra någon dialog med kommunisterna. Vi bryr oss inte om vad kommunisterna gör just nu. Vi följer vårt partis linje för att säkerställa att det blir nyval, sade liberaldemokraternas ledare Vlad Filat enligt nyhetsbyrån Interfax på onsdagen.

Kommunistpartiet har ett mandat för lite för att själva kunna rösta igenom vem som ska efterträda avgående presidenten Vladimir Voronin på statschefsposten.

Kommunisterna hade på förhand tippats som klara segrare i parlamentsvalet den 5 april, men att partiet fick så pass mycket som nästan 50 procent av rösterna var en stor överraskning och ledde omedelbart till anklagelser om valfusk. I kravallerna i Chisinau två dagar senare omkom en person.

Skrivet av: