Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moldavien fortfarande presidentlöst

Nyheter | 20/05/2009 15:48

En röst saknades för det regerande kommunistpartiets Zinaida Greceanii.

En röst saknades för Moldaviens regerande kommunistpartis kandidat Zinaida Greceanii i dagens presidentval. Därmed är det fortsatt oklart vem som ska leda landet efter det att förra månadens parlamentsval utlöste våldsamma protester.

Det var med mycket knapp marginal som Moldaviens parlament sade nej till henne. Det fattades en röst för att nå de 61 som skulle ha krävts för att ersätta nuvarande presidenten, partikamraten Vladimir Voronin.

Förra månadens parlamentsval utlöste våldsamma protester. Tiotusentals demonstranter gav sig ut på gatorna och anklagade det regerande kommunistpartiet för omfattande valfusk.

Dagens omröstning fick ske i en tillfällig byggnad, eftersom den gamla brandskadades under protesterna. Oppositionen står fast vid anklagelserna och tågade demonstrativt ut ur lokalen före omröstningen.

Nu skjuts avgörandet upp till den 28 maj. Om parlamentet då åter skulle misslyckas att välja en president måste nyval hållas. Och det är just vad oppositionen hoppas på.

Skrivet av: