Glada miner när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffade Rumäniens president Klaus Iohannis och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Haag i somras. Nu kämpar de två sistnämnda om Stoltenbergs jobb. Arkivbild.
Glada miner när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffade Rumäniens president Klaus Iohannis och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Haag i somras. Nu kämpar de två sistnämnda om Stoltenbergs jobb. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Bråk i Nato – ny chef dröjer

Klockan tickar utan att Natoländerna kan enas om en ny generalsekreterare efter Jens Stoltenberg. Öst står mot väst i jakten på vit rök i Bryssel.


Fakta: Natomöte i Bryssel

Natoländerna samlas under onsdagen och torsdagen för ordinarie utrikesministermöte i Bryssel. Diskussioner väntas främst om det fortsatta stödet till Ukraina och landets relation till Nato, som också är huvudämnen vid sommarens toppmöte i Washington.

Parallellt pågår arbetet med att hitta en efterträdare till generalsekreterare Jens Stoltenberg, vars mandat löper ut den 30 september. Två officiella kandidater finns i nederländske Mark Rutte och rumänske Klaus Iohannis.

Tidigare har bland andra även lettiske utrikesministern Krisjanis Karins och Estlands premiärminister Kaja Kallas uttalat sitt intresse för jobbet. Kallas ställde sig dock på tisdagen bakom Rutte, enligt ett pressmeddelande.

De 32 Natoländernas ambassadörer har på sistone samlats regelbundet för att pejla läget på chefsfronten. Mötena leds av Kroatiens Mario Nobilo – den ambassadör som suttit längst på sin post – och hölls senast på tisdagsmorgonen i en timmes tid.

Något resultat finns dock inte.

— Det påminner om en påvekonklav. Det är en på många sätt obskyr process, ungefär som när kardinalerna samlas i Sixtinska kapellet. När det finns konsensus kommer världen att få reda på det. Men som alla andra beslut i Nato så krävs enhällighet, berättar Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff.

Holländsk favorit

För bara några veckor sedan verkade det finnas enighet bakom Nederländernas premiärminister Mark Rutte, som öppet stöds av bland andra USA, Storbritannien och Tyskland.

Men då klev Ungern fram och hotade med sitt veto.

— Vi kan givetvis inte stödja valet till Natos generalsekreterare av en man som tidigare velat tvinga Ungern på knä, sade utrikesminister Peter Szijjarto på en presskonferens i Budapest i början av mars.

Även Turkiet uppges vara kritiskt till Rutte, som också ifrågasatts med anledning av att Nederländerna är ett av de länder som ännu inte nått upp till Natos mål om att lägga motsvarande minst två procent av sin BNP på försvaret.

Rumänsk outsider

Officiell kandidat till jobbet är även Rumäniens president Klaus Iohannis, som deklarerat att han vill ge Östeuropa en starkare roll i alliansen.

För USA:s del verkar båda kunna accepteras.

— Vi stöder fullt ut Mark Rutte som ny generalsekreterare, men vi har djup respekt för vår vän president Iohannis, uppskattar att han har gett sig in i leken och önskar honom lycka till, säger USA:s ambassadör Julianne Smith på en digital pressbriefing inför veckans utrikesministermöte i Bryssel.

Där lär generalsekreterarfrågan bli en av de hetaste i korridorerna, även om inget beslut ännu är att vänta.

— Vi kommer att fortsätta att debattera de här två personernas för- och nackdelar tills vi kan enas om någon av dem. Som senast vill vi se det här löst till toppmötet i Washington (i juli), säger Julianne Smith.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!