New York-rättegången om bokföringsbrott mot USA:s expresident Donald Trump ska börja den 15 april. Arkivbild.
New York-rättegången om bokföringsbrott mot USA:s expresident Donald Trump ska börja den 15 april. Arkivbild. - Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Inför rättegången: Trump kräver ny domare

Bara en dryg vecka innan den första brottsrättegången mot Donald Trump ska inledas försöker expresidenten få domaren utbytt – och går samtidigt hårt åt dennes familj.


Trumps advokater har lämnat in en skrivelse där de yrkar på att New York-domaren Juan Merchan avsäger sig fallet. Trumpsidan pekar på en intressekonflikt, de påstår att domaren är partisk då hans dotter arbetar för en konsultfirma som hjälpt Demokratiska partiet.

Trump hävdar även att dottern publicerat en bild av honom bakom galler i sociala medier. På sin egen plattform, Truth Social, kallar han henne för en "fanatisk Trumphatare".

Det är upp till domare Juan Merchan själv att fatta ett beslut i frågan.

Vill försena

En liknande begäran gjordes av Trumps advokater i fjol, men den avslogs.

Processen i New York rör bokföringsbrott samt utbetalningar som ska ha gjorts via Trumps före detta advokat och fixare Michael Cohen. De ska bland annat ha gått till porrskådespelaren Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om känslig information om en relation med Trump.

Yrkandet ses som en del i Trumps uttalade strategi att försena och förhala rättsprocesser mot honom till efter presidentvalet i november. Tidigare i veckan avslogs en annan begäran från Trump om att skjuta på den aktuella rättegången i New York med hänvisning till att Högsta domstolen håller på att pröva huruvida han omfattas av den immunitet som i vissa fall omsluter presidentämbetet.

Fyra åtal

Rättegången är planerad att inledas den 15 april. Den är den första av de fyra brottsåtal som väckts mot expresidenten. Förutom delstatsprocessen i New York har Donald Trump åtalats federalt för sina försök att omkullkasta resultatet av presidentvalet 2020, ett ärende som har bäring på stormningen av Kapitolium.

Han har även åtalats i Georgia, för sina försök att få valresultatet där ogiltigförklarat, samt i Florida för sin hantering av hemligstämplade dokument.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!