Demonstranter håller en skylt med en bild på familjen Siman Tov, som dödades under Hamas terrorattack mot Israel i oktober. Bild tagen under en protest i Tel Aviv i mars.
Demonstranter håller en skylt med en bild på familjen Siman Tov, som dödades under Hamas terrorattack mot Israel i oktober. Bild tagen under en protest i Tel Aviv i mars. - Foto: Jack Guez/AFP/TT

Trodde på fred – hela familjen dödades av Hamas

Johnny och Tamar träffades 2011. De ville se världen och tillbringade ett år i Australien och Nya Zeeland, reste runt och skapade minnen innan de slog sig till ro i kibbutzen Nir Oz där Johnny vuxit upp.


Fakta: Ett halvår av krig

Terrorstämplade Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för den enorma terrorattacken, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 33 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

I maj 2018 gifte de sig och snart därefter kom tvillingarna Shahar och Arbel. På bilder i sociala medier håller makarna – trötta, omtumlade, glada – varsin liten nyfödd i famnen. Två år senare kom lillebror Omer.

Johnny jobbade på vetefälten medan Tamar var politiskt aktiv. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och för fred. På Facebook lade hon 2021 upp en bild med texten "judar och araber vägrar att vara fiender".

När Hamas attackerade Nir Oz den 7 oktober gömde sig familjen Siman Tov i husets skyddsrum, byggt för att stå emot raketer och skottlossning. De låste dörren och stängde fönsterluckorna. För barnens skull hade föräldrarna försökt göra rummet hemtrevligt: mönstrade sängkläder, färgglada teckningar på väggarna, ett leksakskök från Ikea.

När terroristerna satte eld på huset öppnade Johnny fönsterluckorna för att inte kvävas av röken som sipprade in. Hela familjen Siman Tov sköts till döds genom fönstret. Shahar och Arbel blev sex år gamla, Omer fyra.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!