Barn spelar fotboll i Neapel, där maffian Camorra har starkt fäste. Arkivbild.
Barn spelar fotboll i Neapel, där maffian Camorra har starkt fäste. Arkivbild. - Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Så ska maffian bekämpas: Omhänderta barnen

Hundratals barn till italienska maffiamedlemmar kan komma att omhändertas. Italien utvidgar ett både risat och rosat projekt, vars mål är att hämma återväxten till landets omfattande klanbaserade kriminalitet.


Fakta: Maffian i Italien

Italiens tre största maffiagrupper är regionalt förankrade, men också internationellt verksamma inom alla upptänkliga brottskategorier: mord, utpressning, knarkhandel, miljöbrott, skattefusk, penningtvätt, piratkopiering och flyktingsmuggling.

'Ndrangheta: Kalabrien. Beskrivs som den mäktigaste kriminella organisationen i Italien, inte minst på grund av omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Har sin bas i ett av landets fattigaste områden, vid tån på "stöveln".

Cosa Nostra: Sicilien. Tidigare den mest uppmärksammade organisationen, mycket på grund av brutala interna uppgörelser och insatser i stor skala av italiensk polis. Den ursprungliga maffian som fungerat som en modell för andra och som är uppbyggd kring klaner och familjer.

Camorra: Neapeltrakten. Kontrollerar bland annat illegal sophantering och livsmedelsfusk och tvingar företagare att betala beskyddarpeng, "pizzo". Mycket av Camorrans inkomster kommer från droghandel. Är mindre hierarkisk men mer blodig än Cosa Nostra, enligt författaren Roberto Saviano som skrivit boken "Gomorra".

Källor: AFP och BBC

Sedan drygt tio år har myndigheter kunnat omhänderta barn i Kalabrien, där den fruktade maffian 'Ndrangheta har sitt fäste. Nu breddas projektet "Fria att välja" till att även omfatta barn på Sicilien och i Kampanien, rapporterar AFP.

— Det här är ett historiskt ögonblick i kampen mot maffian, säger justitieminister Carlo Nordio om beslutet att vidga projektet.

Syftet är att förhindra att barnen följer föräldrarnas livsbana. Den italienska maffian är starkt präglad av blodsband och familjelojalitet. Barnen dras ofta in i nedärvd kriminalitet i tidig ålder.

150 barn

— Det finns barn som vid åtta års ålder får lära sig att skjuta och som säljer crack, säger Chiara Colosimo, chef för parlamentets anti-maffiakommission, enligt italienska medier.

När projektet drog igång 2012 var kritiken omfattande. Bland annat ansåg landets mäktiga katolska kyrka att det var fel att separera barn från sina föräldrar – oavsett maffiakopplingar. Men med åren har tongångarna blivit alltmer positiva.

Sedan projektstarten har 150 barn fått nya hem på hemlig ort runt om i Italien, rapporterar La Repubblica. 30 mammor har också lagt det kriminella livet bakom sig för att starta på nytt med sina barn.

Lämnade för barnbarnen

Sju av kvinnorna uppges ha blivit uppgiftslämnare eller vittnen.

Även två tidigare maffiabossar ska ha lämnat maffian inom ramarna för projektet. En sade sig ha fattat beslutet för sina barnbarns skull.

Demonstranter hedrar maffians offer under manifestation i Rom i mars.

Framför allt mammorna spelar en mycket viktig roll, betonar Chiara Colosimo.

— Det är dags att tränga in i familjedynamiken. Med hjälp av mödrarnas mod kan vi strypa flödet av ny och ung arbetskraft till den organiserade brottsligheten.

Fängelse eller död

Parallellt med "Fria att välja" pågår sedan ett par år tillbaka liknande projekt på andra håll i Italien.

Åklagaren Claudia Caramanna, som fokuserar på barn till maffialedare och knarklangare i Palermo, har poliseskort efter upprepade hot. Hon understryker att ett omhändertagande alltid är sista utvägen och att mammorna alltid erbjuds beskydd för att kunna följa med sina barn.

— Vi frågar de här kvinnorna: vad vill du för ditt barn? Alternativet är ofta fängelse eller död, säger Caramanna till BBC.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!