Hizbollahsoldater under en manifestation i södra Beirut i Libanon den 5 april.
Hizbollahsoldater under en manifestation i södra Beirut i Libanon den 5 april. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

IDF: Förbereder för möjligt krig mot Hizbollah

Hizbollah måste betala ett pris, skriver Israels militär om den Irantrogna och Hamasallierade milisen i Libanon. "Vi strider i norr och förbereder också för ett möjligt krig", står det i ett uttalande från militärchefen Herzi Halevi.


Eldgivning mellan Israel och den libanesiska shiamilisen har pågått i stort sett dagligen sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes för sex månader sedan, och spänningen vid gränsen har länge varit hög.

Enligt flera bedömare är det i striderna mellan de två parterna som ett möjligt storkrig – med Iran bakom Hizbollah och USA bakom Israel – skulle kunna bryta ut.

Efter att flera högt uppsatta medlemmar ur Irans revolutionsgarde dödats i en attack mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus under måndagen har hoten om vedergällning mot Israel haglat från Iran.

Men den israeliska militären "vet hur Iran ska hanteras", skriver Halevi.

"Sedan krigets start har Iran försökt avlägsna sig från direkt inblandning i det, men vi vet alla att landet aktiverar, regisserar, finansierar och utbyter information med alla sina ombud i regionen, från Hizbollah . . . till Jemen"

"Vi har en mycket hög beredskap och stärker den ständigt", skriver militärchefen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!