Här är getterna som söker ett nytt hem.
Här är getterna som söker ett nytt hem. - Foto: Johan Nilsson/TT.

Ön delar ut gratis getter: "Alla kan ansöka"

En ö utanför Italien delar ut gratis getter – till alla som är intresserade. Trots att getter är ett relativt nytt inslag på ön har den redan överbefolkats av djurarten.
– Alla kan ansöka om att få en get, säger borgmästaren Riccardo Gullo till The Guardian.


Den italienska ön Alicudi är bara 5,2 kvadratkilometer stor och har cirka 100 invånare. Öns getpopulation är däremot betydligt större – något som har blivit ett problem. 

Trots den stora populationen är getter ett relativt nytt inslag på ön. De första getterna kom till ön för cirka 20 år sedan då en djuruppfödare transporterade dit dem. Det är oklart hur många getter som finns på ön i dagsläget. De allra flesta är vilda. 

Här är djuret du INTE får ha i din lägenhet – kan ge böter

Omtyckt 4H-gård kan tvingas stänga och djuren säljas

Foto: Dario Pautasso / Alamy.

Fler getter än invånare

Myndigheterna på Alicudi uppskattar att det är mellan 600 och 800 stycken getter på ön. Och borgmästaren Riccardo Gullo vill bli av med dem. 

– Alla kan ansöka om att få en get. Man måste inte syssla med jordbruk och det finns heller inte några begränsningar i hur många man kan ansöka om, säger han till The Guardian. 

Förhoppningen är att människor på Sicilien och det italienska fastlandet ska nappa. Enligt Dagens Nyheter har flera invånare hört av sig till myndigheterna på Alicudi och klagat på getterna. Djuren brukar hålla sig undan men söker sig till odlingar när de behöver mat. 

Djurägare rasar mot veterinärjätten: "Ockerpriser"

Besökarna rasar över Sveriges största marknad

Foto: Johan Nilsson/TT.

"Vill absolut inte avliva dem"

Från och med den 10 april 2024 kan man ansöka om en get från Alicudi. Borgmästaren vill även se till att getterna får ett bra hem och kommer därför att göra besök hos några av de som ansöker. 

– Vi vill absolut inte avliva dem, säger Gullo till The Guardian.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!