Belgarnas kung Philippe och drottning Mathilde på besök i Schweiz i vintras. Arkivfoto.
Belgarnas kung Philippe och drottning Mathilde på besök i Schweiz i vintras. Arkivfoto. - Foto: Laurent Gillieron/Keystone/AP/TT

Kungen i EU: Europa behöver hopp

Både världen och Europa behöver hopp, konstaterade belgarnas kung Philippe när han talade inför EU-parlamentet i Bryssel på onsdagen.


— Tron på EU ligger i vårt dna. Demokratin är inte bara en garanti för frihet och rättvisa utan också för mänskliga värderingar, sade kungen bland annat i sitt inlägg på engelska och de tre officiella språken i Belgien: nederländska, tyska och franska.

Belgarnas kung – som är den officiella titeln, snarare än kung av Belgien – har fortfarande en liten politisk roll i landet när det gäller att utse regeringsförhandlare efter nationella val.

Samtidigt är kungen och drottningen de enda i landet som formellt tillåts bryta mot det obligatoriska röstande som gäller för alla medborgare, inklusive deras egna barn. Eftersom rösträttsåldern i Belgien inför EU-valet sänkts till 16 år innebär det för övrigt att kronprinsessan Elisabeth och alla hennes tre syskon i år är förstagångsväljare på en och samma gång.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!