Schweiz president Viola Amherd ska stå som värd för möte om Ukrainas framtid. Arkivbild.
Schweiz president Viola Amherd ska stå som värd för möte om Ukrainas framtid. Arkivbild. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ukraina stödjer fredskonferens utan Ryssland

Regeringen i Schweiz meddelar att landet ska stå värd att en konferens på hög nivå om Ukrainas framtid och eventuella fredsplaner. Ryssland är inte inbjudet till mötet i juni.


Schweiz president Viola Amherd, som står som värd för mötet, poängterade på onsdagen att konferensen "är ett första steg mot en varaktig fred; vi kommer inte att skriva under en fredsplan, utan hoppas bara att inleda en process".

Men Ryssland är inte inbjudet till mötet, meddelade regeringen i Bern, som samtidigt uttryckte en förhoppning om att Ryssland kan komma att delta "någon gång" i framtiden.

— En fredsprocess kan inte genomföras utan Ryssland, men landet kommer inte att medverka i det första mötet, sade Schweiz utrikesminister Ignazio Cassis.

Zelenskyjs förslag

Förslaget om en konferens har tidigare kommit från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i samband med att han gästade den internationella konferensen World economic forum i januari. Zelenskyjs begäran mottogs då positivt av president Amherd.

Zelenskyj välkomnade onsdagens besked i sitt dagliga framträdande och sade att "alla ledare, alla länder som vill se att den ryska aggressionen upphör i en verklig och rättvis fred måste delta i våra globala försök i ett första fredsmöte som hålls i Schweiz i juni".

Möts i Burgenstock

Enligt det officiella beskedet från Bern kommer mötet att hållas Burgenstock, nära Luzern, den 15 och 16 juni.

Ryssland meddelade att landet inte tänker delta om landet skulle bli inbjudet och anklagade USA för att ligga bakom förslaget. Utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova anklagade Demokraterna i USA för att stå bakom konferensen i propagandasyfte, enligt den statligt styrda nyhetsbyrån Tass.

Kinas utrikesdepartement uppgav att man endast ställer sig bakom en konferens där både Ukraina och Ryssland är närvarande.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!