USA:s president Joe Biden den 12 april.
USA:s president Joe Biden den 12 april. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA stöttar Israel – och Sverige fördömer Iran

Vita huset meddelar att USA kommer att stötta Israels försvarsmakt mot Irans attack, som fördöms från flera håll. Iran uppmanar USA att inte lägga sig i – och många regeringar, däribland Sveriges, fördömer Irans attack.


Vita huset går inte in på i vilken form stödet kommer att ges.

"USA kommer att stå på det israeliska folkets sida och stötta deras försvar mot dessa hot från Iran", säger Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, i ett uttalande.

Irans FN-sändebud säger att konflikten är mellan den islamiska republiken och Israel, och uppmanar Washington att hålla sig undan, enligt ett inlägg på X.

— Skulle Israel begå ännu ett misstag så kommer Irans svar att vara betydligt skarpare, säger sändebudet.

Sverige fördömer

Israels utrikesminister Israel Katz skriver i ett inlägg på X att "vi alla måste upprätthålla vår enighet som ett folk och som ett land när vi möter de stora utmaningar som vi står inför. Endast tillsammans kommer vi att vinna".

Sveriges utrikesminister Tobias Billström uttalar sig i ett skriftligt meddelande till TT:

"Regeringen fördömer kraftfullt Irans attack mot Israel. Den redan försämrade säkerhetssituationen i regionen riskerar att eskalera och medföra mycket allvarliga konsekvenser."

Han skriver också att regeringen "följer situationen mycket noga".

"Utan motstycke"

Även EU fördömer den "oacceptabla iranska attacken mot Israel", skriver unionens utrikeschef Josep Borrell på X.

"Det här är en eskalering utan motstycke och ett allvarligt hot mot regional säkerhet", skriver Borrell.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak fördömer den "hänsynslösa" iranska attacken, och det gör även Frankrikes utrikesminister Stéphane Séjourné, samt Norges dito Espen Barth Eide och den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen.

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar angreppet för en "allvarlig upptrappning".

"Jag fördömer kraftfullt den allvarliga eskalering som representeras av den storskaliga attack som lanserats mot Israel av den islamiska republiken Iran", säger Guterres i ett uttalande, där han även manar alla parter till "maximal återhållsamhet".

TT
/
/
EU
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!