Sveriges och Storbritanniens utrikesministrar, Tobias Billström och David Cameron, vid ett möte i London på måndagen.
Sveriges och Storbritanniens utrikesministrar, Tobias Billström och David Cameron, vid ett möte i London på måndagen. - Foto: Isabel Infantes/AP/TT

Sverige har kallat upp Irans chargé d'affaires

Sverige har kallat upp Irans chargé d'affaires för att fördöma landets attack mot Israel. Samtidigt manas till lugn. Ytterligare eskalering kan inte ligga i någons intresse, säger utrikesminister Tobias Billström (M) på besök i Storbritannien.


Helgens iranska attack har följts av intensiva samtal mellan allehanda länder och ministrar och blev naturligt nog ett centralt ämne när den brittiske utrikesministern David Cameron tog emot Billström i London på måndagen.

I brittiska intervjuer konstaterar Cameron att Israel är "berättigat" att svara på attacken. Men han hoppas på lugn.

— Som en vän manar vi dem att tänka lika mycket med huvudet som med hjärtat, att vara smarta och tuffa på samma gång, säger Cameron till BBC.

"Tydliga signaler"

Billström är inne på samma spår.

— Vi, liksom FN, EU och alla regionala aktörer, uppmanar ju samtliga alla berörda att bidra till att ytterligare eskalering ska undvikas, säger utrikesministern till TT i London.

— Angrepp som följs av motangrepp kommer ofelbart att leda till en eskalering och det är inte det vi behöver. Vi behöver arbeta för att alla aktörer följer detta och det behövs skickas tydliga signaler, säger Billström.

Till Iran har Sverige "framfört sitt starka fördömande" i ett samtal på UD till Irans chargé d'affaires, eftersom landet inte har någon ambassadör i Sverige för tillfället.

Även Belgien, vårens ordförandeland i EU:s ministerråd, Frankrike, Tyskland samt flera andra länder har kallat till sig Irans representant i landet för att protestera.

Billström har själv redan pratat med Jordaniens utrikesminister om händelserna och hoppas inom kort även på att få prata med sin israeliske kollega. Under tisdagskvällen ska dessutom EU-länderna hålla ett extrainsatt digitalt utrikesministermöte.

Fokus på Gaza

David Cameron ser attacken som en dubbel förlust för Iran.

— Den var nästan totalt misslyckad och samtidigt visade de sitt onda inflytande i regionen, säger den tidigare premiärministern till BBC.

Billström kallar det "en lättnad att attacken i allt väsentligt har kunnat avvärjas" och vill gärna backa bandet till själva huvudkonflikten.

— Det viktiga är ju att flytta tillbaka fokuset till Gaza och verkar för ett omedelbart humanitärt eldupphör, en ökad tillförsel av livsmedel till den svältande civilbefolkningen, att det under inga omständigheter startas en markoffensiv mot Rafah och att vi därutöver ser till att gisslan blir frisläppt, säger Billström i London.

TT
/
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!