San Franciscos borgmästare London Breed och Wu Minglu, generalsekreterare för China Wildlife Conservation Association, under en ceremoni i Peking.
San Franciscos borgmästare London Breed och Wu Minglu, generalsekreterare för China Wildlife Conservation Association, under en ceremoni i Peking. - Foto: Liu Zheng/AP/TT

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.


Fakta: Pandadiplomati

Pandadiplomati är långt ifrån en ny företeelse. Redan på 600-talet, under Tang-dynastin, ska pandor ha skänkts bort till den dåvarande japanske kejsaren.

Sedan dess har åtskilliga länder tagit emot björnar. Ett av de mest uppmärksammade lånen gick till USA och Washington DC National Zoo 1972. Utbytet genomfördes efter ett statsbesök i Peking av president Richard Nixon och blev en symbol för ländernas förbättrade relation.

San Francisco ska för första gången ta emot pandor från Kina efter att staden kampanjat för saken under nästan ett års tid.

— Vi ser fram emot att ett par jättepandor ska finnas i San Francisco 2025, sade stadens borgmästare London Breed när hon besökte Peking för att skriva under en avsiktsförklaring.

Kina är enda landet i världen där pandor lever naturligt. Som en form av diplomati har landet i många år lånat ut djuren till andra länder.

I februari tillkännagav San Diego att staden skulle ta emot två pandor. Det var första gången på två årtionden som Kina skickar pandor till USA. I nuläget finns fyra pandor i Atlanta. För några år sedan valde Kina att inte förnya utlåningen av pandor till Washington DC och Memphis.

TT
/
Zoo
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!