En cikada kryper ur sitt gamla skal efter att ha levt under jorden i 17 år. Arkivbild.
En cikada kryper ur sitt gamla skal efter att ha levt under jorden i 17 år. Arkivbild. - Foto: Ron Edmonds/AP/TT

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.


Fakta: Sjuttonårig cikada

Förekommer i östra och mellersta USA och är 2-3 centimeter lång.

Genomgår under 17 år ett antal larvstadier nere i jorden. Därefter kläcks nästan alla vuxna cikador i princip samtidigt ur det sista larvstadiet, för att under en kort period ovan jord föröka sig och sedan dö.

Den långa larvperioden anses bero på dålig tillgång på föda och låga temperaturer på nordliga breddgrader.

Källa: Nationalencyklopedin

De kravlar upp ur marken var 13:e eller 17:e år för att para sig och i kör kan deras högljudda lockrop överrösta ett flygplan.

I slutet av april eller början av maj väntas mängder av cykliska cikador börja dyka upp i omkring 16 delstater i USA i vad som har kallats ett svärmageddon.

De svarta insekterna med utbuktande ögon är ungefär lika stora som en tumme och skiljer sig från sina grönare släktingar som syns varje år. De cykliska cikadorna lever i markens mörker år efter år, där de överlever på rotsaft, men när nymferna väl gräver sig upp för att ta sig till träd och förvandlas till vuxna är invasionen ett faktum.

Cykliska cikador lever i marken år efter år tills nymferna gräver sig upp för att ta sig till träd och förvandlas till vuxna.

Skärande sång

— Det går lång tid mellan gångerna de dyker upp men i gengäld är de då jättemånga. Vi pratar om tre miljoner cikador på ett område stort som en fotbollsplan, säger Anne Sverdrup-Thygeson, professor vid Norges biovetenskapliga universitet och författare till flera insektsböcker, till TT.

— Om du legat tyst i jorden i 17 år har du mycket på hjärtat. För oss människor blir deras läte intensivt, högfrekvent och skärande. Det är så extremt högt att man knappt kan vara ute den korta period, runt tre veckor, detta pågår.

Anne Sverdrup-Thygeson. Arkivbild.

Att de trettonåriga cikadorna kryper upp samtidigt som sina sjuttonåriga kusiner gör årets svärmning till något utöver det vanliga. Att just de här två kullarna svärmar ungefär samtidigt har inte hänt sedan 1803 då Thomas Jefferson var USA:s president, enligt University of Connecticut som tror att det totala antalet cikador tillsammans kan komma att nå tusen miljarder.

Kullarna väntas dock inte överlappa särskilt mycket i sin utbredning, utan svärmar främst i områden som ligger intill varandra. Men i centrala Illinois kan det bli tal om en dubbeldos och dit väntas entusiaster resa – med hörselskydd.

Inget hot

Kanske kan det kännas som om undergången är nära när miljarder insekter plötsligt kommer upp ur marken, men cikadorna utgör inget hot mot människor och djur.

För fjärilslarver kan cikadornas ankomst till och med vara goda nyheter. De cykliska cikadorna beskrevs som feta, lata och långsamma och blir därför ett ännu enklare byte för fåglar än deras gamla vanliga larvföda. Även människor kan avnjuta insektsbuffén och enligt uppgifter ska smaken av cikada påminna om sparris.

Cikadorna lämnar dock spröda exoskelett efter sig när de kryper ur sina gamla skal och de vuxna dör kort efter parningen. Det gör att en del husägare kommer att behöva skotta bort högar med insektslik från sina uppfarter och verandor.

Det går att äta cikadorna. Här en chokladkaka med en nymf på toppen. Arkivbild.

"Hypersexuella"

Vissa av insekterna drabbas av en svamp som tar över en del av kroppen och får bakdelen, inklusive könsorganen, att falla av. Hanarna fortsätter ändå sina försök att para sig, dock utan framgång.

— Svampen påverkar inte bara cikadornas kropp, utan även deras beteende. De blir 'hypersexuella', trots att de är sterila blir de extra sugna på att para sig. Det bidrar till att svampen lättare sprids mellan individer, säger Anne Sverdrup-Thygeson.

John Cooley, entomolog vid University of Connecticut, beskriver svampen och hur den drabbar cikadorna som "ännu konstigare än science fiction". Enligt honom är svampen också av den typ som kan ha hallucinatoriska effekter på fåglar som äter cikadorna.

— Det här är en sexuellt överförbar zombiesjukdom, säger han till nyhetsbyrån AP.

— De (cikadorna) är helt utlämnade till svampens nåd. De är levande döda.

En vuxen cikada som just krupit ur sitt sista skal. Arkivbild.
TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!