Nya teorier kring flygkraschen

Planet kan ha bromsat in för snabbt.


I Frankrike spekuleras kring att det försvunna Air France-planet kan ha bromsat in för snabbt när det flög in i turbulensen. Tidningen Le Monde hänvisar till en "källa inom haveriutredningen" som sade att planet flög med "fel hastighet".

Det ska i sin tur ha föranlett flygplanstillverkaren Airbus att förbereda en varning till A330-ägare i världen, skriver tidningen.

– Varje gång en olycka inträffar är det av största vikt för tillverkarna att informera alla som använder just den flygplanstypen om eventuellt införande av några särskilda procedurer eller kontroller, sade en anonym Airbus-tjänsteman till AFP.

Enligt tjänstemannen godkänns eventuella varningar av den franska haverikommissionen, BEA, vilket i det här fallet har fått pensionerade piloten Jean Serrat att misstänka att BEA redan har en teori om vad som har hänt.

Om BEA gör en rekommendation så här tidigt så är det för att de vet väldigt väl vad som hände. Om de vet det så måste de lämna en rekommendation, av säkerhetsskäl, sade Serrat till AFP.

– Det första man gör när man flyger in i turbulens är att sänka farten för att minska effekten. Men om man bromsar för mycket så stegrar sig planet. Om BEA rekommenderar piloterna att inte bromsa för mycket, så betyder väl det att Rio-Paris-flighten bromsade för mycket? frågade Serrat.

Airbus har ännu inte velat kommentera uppgifterna.

Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim säger att det verkar otroligt att en explosion ska ha slitit sönder Air France-planet när det störtade i Atlanten med 228 människor ombord.

– Ett långt bränsleutsläpp har påträffats i området där vrakdelar tidigare upptäckts, vilket betyder att det är osannolikt att det var en brand eller explosion ombord, men det är bara en hypotes, sade han.

Sökande pågick inom en radie på 20 mil norr om den lilla atlantiska atollen Sao Pedro och Sao Paulo, där planet störtade.

Sökområdet ligger omkring 100 mil nordöst om Brasiliens fastland och i brasilianskt vatten, sade Jobim.

Arbetet har inletts för att hitta planets "svarta lådor" och om möjligt klarlägga vad som orsakade flygkatastrofen.

Planet var på väg från Rio de Janeiro till Paris när det försvann utanför Brasilien i måndags.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.