Belarus president Aleksandr Lukasjenko och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva tidigare i april.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva tidigare i april. - Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/AP

Expert: Belarus påståenden totalt nonsens

Belaruskännaren Ryhor Nizhnikau, bedömer Belarus uppgifter om ett försök till drönarattack från Litauens territorium mot landet som struntprat. Det är totalt nonsens och i grunden iscensatt, säger han.


Belarus uppgifter ska bekräfta den högste ledaren Aleksandr Lukasjenkos huvudsakliga narrativ: "Landet är under attack från väst och vi borde vara redo", säger Ryhor Nizhnikau, forskare vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA).

Det finns två stora motiv för Belarus att gå ut med uppgifterna, enligt Nizhnikau. För det första hjälper kriget i Ukraina och idén att Belarus därmed kan bli en krigszon Lukasjenko att upprätthålla någon form av legitimitet i landet.

— Han vill att folket ska se honom som personen som står mellan kriget och freden och att han är den som försöker hålla kriget borta, säger Nizhnikau.

Det andra motivet är att uppgifter som dessa gynnar Moskva. Om det är Ryssland som orkestrerat dem eller om det gjorts på eget initiativ är oklart, enligt Nizhnikau

— Lukasjenko lånar helt enkelt Kremls narrativ och försöker associera sig själv med det Moskva håller på med, säger Nizhnikau.

— Han försöker också visa att han själv är i krig och skyddar Ryssland från Nato och håller västfronten mot Natoländerna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!