Tisdag 5 Jul
Stockholm

Högerextrem islamofob EU-valets förste vinnare

Den ökände islamofoben Geert Wilders är EU-valets förste segerherre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den ökände Geert Wilders är EU-valets förste segerherre. Hans parti PVV är näst störst hos de nederländska väljarna, enligt mätningar i kväll.

Valets största förlorare väntas bli Storbritanniens premiärminister Gordon Brown.

Nederländerna var först ut bland de 27 EU-länderna, med vallokaler som öppnade redan klockan halv åtta i dag, en halvtimme före de brittiska. Dessa två länders väljare får i morgon sällskap av tjecker och irländare, medan övriga får vänta till lördagen och söndagen.

Och eftersom Nederländerna åter bryter mot regeln att inga resultat får redovisas före söndag kväll stod det redan på kvällen klart att islamofobin är en av vinnarna - PVV (Frihetspartiet) blev enligt vallokalsenkäter näst störst, med nästan 15 procent av rösterna.

Bildade PVV 2006

Det är ett nytt styrkebesked från den högerextreme partiledaren Geert Wilders, som bildade PVV inför parlamentsvalet 2006.

Premiärminister Jan Peter Balkenendes CDA (Kristdemokratiskt upprop) backar enligt enkäterna, men är med drygt 20 procent av rösterna ändå störst.

CDA:s regeringspartner PvdA (Arbetarpartiet) anges som trea med drygt 13 procent, men backar också jämfört med EU-valet 2004.

Precis som då, i juni 2004, skulle dock ett "soffliggarparti" vara i särklass störst bland EU-parlamentets 736 ledamöter - en majoritet av unionens över 375 miljoner väljare tros stanna hemma.

Det avspeglas i EU:s toppolitikers nästan desperata vädjanden till Europas röstberättigade.

–Alla måste förstå att Europa är mycket viktigt för våra vardagsliv, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Bordeaux på torsdagen.

"EU:s roll som fredstiftare"

I samband med 20-årsdagen av Polens epokgörande val 1989 tog EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso fasta på EU:s roll som fredsstiftare under 1900-talet.

"Det bästa sättet att hylla alla som kämpade med mod och beslutsamhet för frihet och demokrati, i Polen och andra länder, är att utnyttja våra demokratiska rättigheter", förklarade han i en kommuniké.

Men i Storbritannien präglades valdagen av mer dagsaktuell dramatik. Gordon Brown kämpar för sin politiska överlevnad i den månadslånga skandalstormen med parlamentsledamöters ymniga kostnadsersättningar.

Eftersom det på många håll i England hölls lokalval samtidigt med EU-valet får resultatet en tyngd som kan fälla Brown, bara två år efter det att han fick sitt drömjobb då företrädaren Tony Blair avgick.

Brown på väg bort?

Om Brown går nu blir han den kortast sittande brittiske premiärministern sedan Alec Douglas-Home, som i kölvattnet av sex- och spionförvecklingarna i Profumoskandalen inte ens lyckades behålla makten i ett år 1963-64.

Det blir en lång helg i premiärministerresidenset 10 Downing Street i väntan på väljarnas dom. Lokalvalsresultaten ska komma successivt under fredagsdygnet, men de brittiska rösterna i EU-valet redovisas inte förrän på söndag kväll.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.