Den finländska hackarens brottslighet beskrivs av domstolen som exceptionell. Arkivbild.
Den finländska hackarens brottslighet beskrivs av domstolen som exceptionell. Arkivbild. - Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Hackare pressade psykpatienter på pengar

Den unge finländaren stal tusentals känsliga datajournaler från psykiatrin och utpressade patienter på pengar. 26-åringen döms nu till fängelse i sex år och tre månader för bland annat grovt dataintrång.


Han fälls även för försök till grov utpressning, 9 231 fall av grovt spridande av information som kränker privatlivet, 20 745 fall av försök till grov utpressning och 20 fall av grov utpressning, rapporterar svenska Yle.

Sett till antalet offer är rättsfallet det största genom tiderna i Finland, skriver Ilta-Sanomat. Det har funnits över 20 000 målsägande i fallet, men totalt blev 33 000 offer för dataintrånget.

Domen i Västra Nylands tingsrätt kommer sannolikt att överklagas, enligt mannens advokat.

Utpressat offren

Fallet har väckt vrede och avsky i Finland. Utredningen, som pågått sedan 2020, har varit komplicerad.

Mannen har enligt åtalet brutit sig in i det privata psykoterapiföretaget Vastaamos informationssystem och kopierat patientdatabasen 2018. Därefter har han försökt utpressa både Vastaamo och dess patienter på pengar, samt spridit känsliga uppgifter på internet. Bland annat har hundratals personers journaler och personuppgifter lagts ut på nätverket Tor.

Många av de aktuella patienterna har uppgett att de fick mejl med krav på mellan 2 200 och 5 800 kronor i bitcoin, i utbyte mot att innehåll från deras terapisessioner inte skulle offentliggöras. Omkring 20 patienter betalade, enligt nyhetsbyrån AP.

"Exceptionell" brottslighet

Tingsrätten beskriver mannens brottslighet som exceptionell till sin natur. Rätten har fått in över 5 000 skadeståndskrav.

Den ökände hackaren greps i fjol av fransk polis i närheten av Paris, där han levt under falsk identitet. Han utlämnades till Finland där rättegången nu hållits.

Mannen dömdes redan vid 15 års ålder efter att ha hackat över 50 000 servrar. Han fälldes också 2020 för att tillsammans med internationella hackargrupper ha utfört attacker mot företag och myndigheter i USA.

Vid ett tillfälle omdirigerades ett American Airlines-plan efter att ha lurats med falskt bombhot, och USA:s flygvapen tvingades ingripa för att eskortera planet, vilket Ilta-Sanomat rapporterat om.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!