Delstaten Arizonas guvernör, Katie Hobbs från Demokraterna, skriver under beslutet om att avskaffa den mycket strikta abortlag från 1864 som återinfördes efter ett beslut i delstatens högsta domstol i så sent som i april.
Delstaten Arizonas guvernör, Katie Hobbs från Demokraterna, skriver under beslutet om att avskaffa den mycket strikta abortlag från 1864 som återinfördes efter ett beslut i delstatens högsta domstol i så sent som i april. - Foto: Matt York/AP/TT

Strikt abortlag historia igen i Arizona

Den mycket strikta abortlag, från 1864, som återinfördes i Arizona i april kommer inom några månader att vara historia igen. Guvernören Katie Hobbs från Demokraterna har skrivit under beslutet att skrota den.


Hobbs skrev under sedan delstaten Arizonas senat i onsdags med röstsiffrorna 16–14 röstat för att avskaffa lagen. Demokrater och två republikanska senatorer bildade majoritet.

Lagen tillåter bara abort om kvinnans liv är i fara.

Guvernör Hobbs beskriver lagen som "ett förbud beslutat av 27 män långt före det att Arizona ens var en delstat, i en tid när ett inbördeskrig rasade över rätt att hålla slavar och när kvinnor inte ens hade rösträtt."

Det var i april som Högsta domstolen i delstaten gav sitt godkännande till den kontroversiella 160 år gamla lagen. Beslutet möjliggjordes sedan USA:s Högsta domstol 2022 rivit upp beslutet "Roe mot Wade" från 1973, som säkrade aborträtten nationellt i USA. Därefter har flera delstater valt att skärpa sina abortlagar.

Arizonalagen har fått stark kritik från president Joe Biden. Hans sannolika motståndare i höstens presidentval, Donald Trump, har också antytt att Arizonalagen går för långt – men anser att delstaterna själva ska fatta beslut i abortfrågor.

Hobbs undertecknande till trots lär det dröja innan den stränga lagen, som i praktiken dock inte har tillämpats sedan beslutet i april, försvinner. Delstatsregler anger att en avskaffad lag är i kraft i 90 dagar efter att den session i delstatsparlamentet som avskaffat den avslutats.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!