Vera Jourová är EU:s värderings- och öppenhetskommissionär. Arkivbild.
Vera Jourová är EU:s värderings- och öppenhetskommissionär. Arkivbild. - Foto: John Thys/AP/TT

EU ska straffa ryskvänliga medier

EU kommer att lägga straffsanktioner mot flera ryska medier och ryskvänliga nyhetstjänster, enligt EU-kommissionär Vera Jourová. Den omdiskuterade sajten Voice of Europe finns bland de som pekas ut för att gå i Rysslands president Vladimir Putins ledband.


— Sanktionslistan kommer att inkludera Voice of Europe som en av de så kallade mediebolagen. Vi erkänner dem inte som medier, de är helt enkelt Putins propagandaverktyg, sade Jourová i tjeckisk tv på söndagen, rapporterar Bloomberg.

Tjeckiska Jourová, EU:s värderings- och öppenhetskommissionär, säger att även tre andra aktörer kommer att sättas upp på listan i EU:s kommande sanktionspaket.

Det handlar om ryska regeringspublikationen Rossijskaja Gazeta, statliga nyhetsbyrån Ria Novosti och den Kremltrogna tidningen Izvestia.

Tjeckien har, efter en granskning genomförd av landets underrättelsetjänst, redan svartlistat Voice of Europe för spridning av rysk desinformation.

Nyhetstjänsten uppges vara finansierad av den Moskva-vänlige ukrainska oligarken Viktor Medvedtjuk. Flera EU-parlamentsledamöter på yttersta högerkanten har framträtt i Voice of Europe med kritik mot EU:s och Ukrainas hållning i konflikten. Samtliga har dock förnekat att de gjort det mot pengar.

I april inledde belgiska åklagare en formell utredning kring uppgifterna om att EU-parlamentsledamöter betalats av Ryssland för att driva ryska intressen.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!