Protesterna i Hongkong 2019 pågick i flera månader med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Nu förbjuds en sång som förknippas med protesterna. Arkivbild.
Protesterna i Hongkong 2019 pågick i flera månader med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Nu förbjuds en sång som förknippas med protesterna. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Slutsjunget i Hongkong: Kina stoppar omtyckt sång

Den populära sången "Glory to Hong Kong" användes friskt av demonstranter under de prodemokratiska protesterna i Hongkong 2019. Men nu kan det vara slutsjunget. Kinas yrkan på ett förbud har fått grönt ljus av en appellationsdomstol.


Sången uppges flera gånger av misstag ha spelats vid internationella sportevenemang i stället för den kinesiska nationalsången "De frivilligas marsch", något som retat upp makthavarna i Peking.

Redan i fjol drog det kinesiska styret Google inför rätta efter misslyckade påtryckningar som syftade till att lägga "De frivilligas marsch" som första sökresultat för Hongkongs nationalsång, i stället för den nu bannlysta låten. Kina förlorade den rättsprocessen, men har nu fått rätt i en högre instans.

Kritiker menar att förbudet är ytterligare ett sätt att begränsa yttrandefriheten i Hongkong, efter att Peking slagit ner de omfattande protesterna i staden 2019.

Flera tech-jättar, däribland Apple, Google och X säger efter att förbudet slagits fast att ett öppet, ocensurerat internet är grundläggande för Hongkong om staden vill bli ett internationellt teknologiskt nav, rapporterar AFP. Styret i Hongkong kommer nu begära att alla internetoperatörer tar bort låten.

Sedan tidigare har Peking bett lokala skolor att bannlysa sången. Fastlandskina har framhållit att man respekterar frihet i enlighet med stadens lagar, men att "yttrandefriheten inte är absolut".

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!