Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Fico – splittrar Slovakien och sår split inom EU

Robert Fico har länge varit en polariserande politiker som flera gånger fått lämna ifrån sig makten i Slovakien, men som lyckats återkomma till posten som premiärminister. Han har också med positiva uttalanden om Ryssland och genom att stoppa vapenstödet till Ukraina retat upp EU.


Den 59-årige Fico har i över 20 år lett partiet Smer som är sprunget ur Tjeckoslovakiens forna kommunistparti. Formellt kallas partiet Riktning-Socialdemokrati, men under Ficos ledning har partiet snarare blivit ett nationalistiskt parti med starka populistiska undertoner.

Likt kollegan Viktor Orbán i Ungern är hårda tag mot migration och skarp kritik av hbtq-rörelsen betonade i juristen Ficos politiska program.

Ficos styre har också framkallat omfattande och kraftfulla regimkritiska gatuprotester i bland annat huvudstaden Bratislava. Efter onsdagens attentat mot Fico har den avgående presidenten Zuzana Caputová skyllt dådet på "den hatiska retorik" hon anser råder i landet.

Mord på journalist

Under Ficos ledarskap har dessutom flera allvarliga kriser kopplats till honom och hans regering – ofta kopplade till korruption och kontroversiella reformer.

Den mest uppmärksammade, och kanske allvarligaste, var den storm som utlöstes efter mordet 2018 på den då 27-årige journalisten Ján Kuciak och den lika gamla Martina Kusnirová. Reportern Kuciak undersökte kopplingar mellan regeringsmakten och organiserad internationell brottslighet vid tidpunkten för morden.

Morden orsakade omfattande regeringskritiska protester och ledde till att Fico avgick.

I det följande valet 2020 misslyckades Fico och hans parti att återta makten, men i fjolårets val blev Smer åter Slovakiens största. Och Fico kunde bli premiärminister genom att bilda regering med bland annat ytterhögerpartiet Slovakiska nationalistpartiet.

Väckt ilska i Kiev

Under den senaste regeringsperioden har Fico väckt ilska både i Kiev och i Bryssel genom sina Rysslandsvänliga uttalanden. Han uppmanade Ukraina att lämna över territorium till Ryssland och avbröt vapenexport från Slovakien till Ukraina. Fico lovade att "inte en enda kula" skulle skickas från Slovakien.

"Fico uppskattar verkligen den ryske presidenten Vladimir Putins auktoritära styre", skriver den slovakiske Michal Vasecka i en analys i boken "Fico – besatt av makt", som citeras av nyhetsbyrån AFP.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!