Storhertig Henri av Luxemburg och hans hustru storhertiginnan Maria Teresa vid Storbritanniens kung Charles kröning i maj förra året.
Storhertig Henri av Luxemburg och hans hustru storhertiginnan Maria Teresa vid Storbritanniens kung Charles kröning i maj förra året. - Foto: Andrew Matthews/AP/TT

Henri av Luxemburg förbereder sin abdikering

Ett tronskifte stundar i Luxemburg. På söndagen lät storhertig Henri av Luxemburg meddela att han börjar överföra makten till sin son Guillaume i oktober – ett överraskande drag som banar väg för monarkens abdikering.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

— Det är med all kärlek och tillförsikt som jag önskar honom lycka till, säger 69-årige storhertigen om sin son i ett tal på landets nationaldag.

Det fullständiga tronskiftet kommer dock sannolikt ta flera år.

Henri, en ivrig idrottsman med en förmögenhet som uppskattas till flera miljarder dollar, övertog kronan år 2000 sedan hans far Jean abdikerat efter 36 år på tronen.

— Det här är början på ett nytt kapitel för vår monarki, säger premiärminister Luc Frieden om söndagens besked.

Luxemburg med omkring 660 000 invånare är en konstitutionell monarki, men med begränsad makt för storhertigen. Parlamentet fråntog monarkin dess lagstiftande roll 2008 sedan Henri, som är katolik, vägrade att underteckna en lag om dödshjälp.

Den 42-årige sonen Guillaume, vars officiella titlar inkluderar prins av Luxemburg och prins av Nassau och Parma, är gift med den belgiska aristokraten Stephanie de Lannoy.

Tronarvingen, som har två söner, har studerat i Schweiz och vid den brittiska militärakademin Sandhurst.

Familjen har regerat i Luxemburg sedan 1890. Storhertig Henri är också avlägset släkt med det svenska kungahuset. Hans mormor var drottning Astrid av Belgien, tidigare prinsessan Astrid av Sverige, och kusin till kung Gustaf VI Adolf.

TT
/
/
/