Efter 30 år: Sjunken by reser sig i grekisk torka
Den varma sommaren får oanade konsekvenser i Grekland. För första gången på över tre årtionden ligger byn Kallio på torra land.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Rekordtemperaturer och långdragen torka har fått en grekisk by som tidigare låg under vatten att åter se dagens ljus.
Den lilla byn Kallio – drygt 20 mil nordväst om Aten – svämmade över sent 1970-tal, då den stora Mornosdammen byggdes. Närmare 80 hus, liksom en kyrka och en skola, offrades för att förse huvudstadsområdet med vatten, säger Kallios byordförande Apostolis Gerodimos till den statliga nyhetsbyrån ANA.
Men de senaste månadernas torka har gjort att vattenmängden i den konstgjorda sjön minskat kraftigt.
— Mornossjöns nivå har sjunkit 40 meter, säger 60-årige Yorgos Iosifidis, som i yngre dagar tvingades lämna Kallio när området svämmades över.
Ruinerna av en skola och flera hus kantar nu dammen.
— Man kan se den första våningen på resterna av min svärfars tvåvåningshus. Bredvid det ser man det som finns kvar av min kusins hus, säger Iosifidis.
Sommarens torka har slagit hårt mot Grekland. Juli månad var den varmaste som någonsin uppmätts, och juni var inte långt därefter.
Myndigheterna har manat 3,7 miljoner invånare i huvudstadsområdet att spara på vatten.
— Vi har inte lyxen att kunna slösa vid en tidpunkt då vi vet med säkerhet att vi kommer att få mindre och mindre vatten, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis på måndagen.
Grekland använder 85 procent av sitt vatten till konstbevattning och behöver bygga fler dammar, uppger Mitsotakis.