Tories: Slut på Big Brother-staten

Det konservativa brittiska Torypartiet lovar ett slut på övervakningssamhället.


Den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair, från Labourpartiet, var den som med entusiasm anträdde vägen mot ett mer effektivt övervakningssamhälle. Med en rad lagar som skulle försvåra terrorism genom att underlätta för staten att övervaka medborgarna.

Nu lovar det konservativa Torypartiet ett slut på storebrorssamhället i ett försök att också få ett slut på Labours långa regeringsinnehav. De konservativa vill driva tillbaka "Big Brother-staten" genom att tygla statens befogenheter att snoka och samla information om medborgarna i gigantiska databaser.

Tories skuggminister baronessan Pauline Neville-Jones säger att Torypartiet ska se över de maktbefogenheter som lokala myndigheter förfogar över och dra tillbaka "databasstaten".

Hon anklagar Labourministrar för att inte bry sig om att garantera individens rätt till privatliv och lovar att införa en ny verktygslåda för att förhindra missbruk av personlig information.

– En framtida Toryregering kommer avsevärt reducera Ripa-lagen, som bestämmer hur övervakningen går till, säger Pauline Neville-Jones.

Lagen fick hård kritik när det avslöjades att lokala myndigheter använder befogenheterna till undersöka sådana som var misstänkta för småbrott i stil med att hålla hundar okopplade på trottoarer.

Baronessan Neville-Jones menar också att separata databaser borde användas i stället för de stora centraliserade system som finns i dag och lovade också att noggrannare övervaka hur information delas mellan olika databaser.

– Individen är den rättmätige ägaren av personlig information och staten är bara innehavare och måste bete sig som en ansvarsfull vårdnadshavare, sa Neville-Jones i ett tal i London inför företrädare för offentlig sektor.

– Vi måste rulla tillbaka Storebrors framsteg och återupprätta denna våra medborgares fundamentala rättighet, menar vidare baronessan Pauline Neville Jones, enligt Daily Star.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.