Måndag 6 Dec
Stockholm

Övervakningsstaten dödar fildelningen

Telekompaketet sett som det allvarligaste integritetshotet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Övervakniningsstaten är det enda som kommer att kunna stoppa den illegala fildelningen. Det menar svenska forskare samtidigt som Ipredlagen, Actaavtalet, Telekompaketet och FRA-lagen står i politikens rampljus.

Nya problem utmynnar i nya tjänster. När upphovsrättslobbyn och politikerna försöker sätta stopp för nedladdning av upphovsrättsskyddat material kommer teknologerna på nya smarta lösningar som kringgår de nya lagarna. Precis som inom nationalekonomi där människorna till slut vinner över regleringarna.

Kampen mot fildelarsamhället är möjlig.

– Den är endast möjlig om man genomför ett fullt kontrollerat internet – ett övervakningssamhälle, säger Christopher Kullenberg, doktorand i vetenskapsteori vid humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter.

Monica Horten, forskare vid University of Westminister, pekar ut telekompaketet som det allvarligaste hotet av alla mot integriteten.

– Telekompaketet bestämmer internets form, hur det fungerar. Paketet är det första på policynivå som förändrar webben och det legitimerar en rad förändringar. Min rädsla är att det för oss tillbaka till systemet med uppdelade nätverk – nätverk utan åtkomst till varandra, säger hon till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela