Norske kungen kan ha övervakats

Norsk polis utreder om kung Harald och hans familj utsatts för övervakning.


Norsk kriminalpolis utreder nu om huruvida kung Harald och hans familj utsatts för olaglig övervakning. Hovet, kriminalpolisen och försvaret har varit i kontakt i ärendet, uppger tidningen Verdens Gang (VG).

– Vi vet att det pågår polisutredning, utöver det har vi ingen kommentar, säger biträdande kommunikationschefen Sven Gj Gjeruldsen på Slottet i Oslo till tidningen.

I torsdags blev det känt att försvarets underrättelsetjänst polisutreds för misstänkt olaglig övervakning av regeringskansliet och bland andra statsminister Jens Stoltenberg. Det har varit möjligt genom att regeringskansliets datatrafik av praktiska skäl går genom försvarets säkra nätverk.

Försvarets säkerhetstjänst har ansvaret för datatrafiken från nyckelpersoner i regeringen, på regeringskansliet och departementen, uppger Verdens Gang. Däremot saknar säkerhetstjänsten befogenheter att gå in och titta på innehållet i e-brev och på sajter som regeringsanställda varit inne på.

Försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen kontaktade kriminalpolisen om misstankarna. Datorer hos säkerhetstjänsten granskades under onsdagen av kriminalutredare.

Riksåklagaren Petter Mandt är också inkopplad och bekräftar att det pågår en granskning.

Försvaret ska dock för egen del redan ha beslutat dra slutsatsen att säkerhetstjänsten inte har brutit mot reglerna. Kriminalpolisens utreder "för säkerhets skull", är försvarsmaktens linje.

– Jag kan inte gå in på detaljer. Men poängen är att vi har gett polisen uppdraget att undersöka saken, säger försvarsstabschefen Jan Eirik Finseth.

Statssekreteraren i försvarsdepartementet Torbjörn Giaever uppger dock att det är departementet som gjort polisanmälan.

Det är viktigt att polisen får göra detta arbete.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!