Fortsatta protester i Iran

Dagens demonstrationer rapporteras dock ha varit lugna.


Blodspillan, massdemonstrationer och gripanden av oppositionella. Dramatiken efter det iranska valet i förra veckan har varit stor. Onsdagens demonstrationer rapporteras dock ha varit lugna.

Tiotusentals anhängare till den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi samlades i centrala Teheran för fortsatta protester mot valresultatet. Svartklädda, iförda hårband och armband i Mousavis gröna kampanjfärger, samlades demonstranterna på Haft-e Tir-torget och intilliggande gator. Många av anhängarna gjorde segertecken under tystnad.

Mousavi har uppmanat sina supporter att på torsdagen iscensätta fredliga demonstrationer och att samlas i moskéer för att sörja dem som dödats i protesterna efter presidentvalet.

Den hårdföre president Mahmoud Ahmadinejads seger över den reformvänlige Mousavi i förra veckan ledde till demonstrationer och blodiga sammandrabbningar på Teherans gator. I måndags dödades minst sju personer.

Journalister grips

Myndigheterna utövar påtryckning mot inhemska och utländska medier, man har gripit journalister och hotat att stämma de webbplatser som publicerar material "som skapar spänning".

Organisationen Reporter utan gränser sade att ett dussin iranska journalister och bloggare har gripits.

Samtidigt greps ett antal reformister och anhängare till Mousavi på onsdagen. Irans statliga television visade dock bilder från folksamlingarna, vilket innebär att man inte helt censurerar händelserna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!