Nya demonstrationer i Iran

Tiotusentals har samlats i centrala Teheran.


Tiotusentals anhängare till den besegrade presidentkandidaten Mirhossein Mousavi har samlats i centrala Teheran för en femte dag av protester mot valet i förra veckan.

Svartklädda, och med hårband och armband i Mousavis gröna kampanjfärger, samlades demonstranterna på Haft-e Tir-torget och de intilliggande gatorna. Många av de protesterande gjorde segertecken under tystnad.

I dag blev det känt att två ledande regimkritiker, som stödjer reformkandidaten Mir Hossein Mousavi, har gripits i det senaste tillslaget mot oppositionen i Iran. Enligt nyhetsbyrån AFP greps sociologen och Mousavi-anhängaren Hamid Reza Jalaipour i sitt hem tidigt i morse.

Även den politiske kommentatorn Saeed Laylaz greps av fyra civilklädda poliser i sitt hem på onsdagen, uppger familjemedlemmar.

De båda gripna är väl ansedda skribenter i Iran.

Mousavi har påkallat till en sorgedag i morgon för att hedra de demonstranter som dödats under de tidigare protesterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den omvalde iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad hyllade samtidigt valresultatet och sade att det "bekräftade det ärliga arbete som landets nionde regim hade genomfört som tjänst till det iranska folket".

25 miljoner har bekräftat detta ledarskap, sade Ahmadinejad och hänvisade till det antal röster han fått i presidentvalet, sade den iranske presidenten efter att han återvänt till Teheran efter besöket vid toppmötet i Ryssland.

Irans inrikesdepartement har beordrat en utredning om attacken mot ett universitet i Teheran i söndags kväll, som enligt departementet ska ha utförts av islamistisk milis och polis.

Inrikesdepartementet "kräver att Teherans guvernörskontor identifierar de som var inblandade" vid incidenten enligt den engelskspråkiga iranska tevekanalen Press TV.

Uppmaningen kommer dagen efter det att talmannen för det iranska parlamentet, Ali Larijani, fördömde attacken, rapporterar Reuters.

De iranska universiteten har blivit centrala i protesterna mot valresultatet. Studenter har vittnat om att sovsalar och mötesplatser för studenter har attackerats av milis och civilklädda poliser som trakasserat studenterna. Rapporter om fortsatta sittstrejker vid flera universitet förekom på onsdagen.

Obekräftade uppgifter från studenter talar även om dödsfall vid räderna, vilket förnekas av myndigheterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!