Kravaller i Kina efter dödsfall

Minst 200 personer har skadats i sammandrabbningar mellan polis och stadsbor.


Kinesisk polis kämpade under lördagen för att återställa lugnet i staden Shishou, som drabbats av upplopp.

Kravaller utbröt efter att en man dött under oklara omständigheter på ett hotell i staden, som ligger i Hubei-provinsen.

Minst 200 personer uppges ha skadats i sammandrabbningar mellan polis och uppretade stadsbor.

Minst 10 000 människor hade samlats vid hotellet i fredags, sade ett anonymt kvinnligt ögonvittne.

– Poliser misshandlades och jagades på flykten, bilar stacks i brand eller vältes, säger hon i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Oroligheterna började sedan den döde mannens föräldrar väckt misstankar om att deras son, som dog i onsdags, blivit utsatt för ett brott, uppger den Hongkong-baserade människorättsorganisationen Centre for Human Rights and Democracy.

En kvinna som arbetar på hotellet berättade att en person dödsstörtade från samma hotell några år tidigare, något som ökade invånarnas misstankar mot hotellet, som ägs av en släkting till stadens borgmästare.

I en statlig nyhetsrapport identifieras mannen som den 24-årige kocken Tu Yuangao. Där framgår också att stadens styrande sänt ut ett meddelande där man bekräftar att mannen dog en "onormal" död, men att det var självmord. Mannens föräldrar avvisar den förklaringen.

I Kina inträffar enligt AFP tiotusentals upplopp varje år. Ofta utlöses de av anklagelser om maktmissbruk, korruption och andra missförhållanden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!