Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinnlig hjälparbetare mördad

- 20/10/2008, 17:25 -

Måndagen blev en svart dag i våldets Afghanistan. (TT)

Måndagen blev en svart dag i våldets Afghanistan. I huvudstaden Kabul mördades den brittiska biståndsarbetaren Gayle Williams och i de norra delarna av landet dog två tyska soldater och fem afghanska barn i en självmordsattack.

Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats snabbt den senaste tiden och våldet mot utländsk personal är värre än någonsin sedan talibanregimen störtades 2001. Hittills i år har fem biståndsarbetare dödats.

På måndagen mördades Gayle Williams när hon var på väg till sitt arbete på en hjälporganisation i huvudstaden Kabul. Enligt inrikesdepartementet hanns kvinnan ifatt och mördades av två män på motorcykel då hon korsade gatan.

- Vem som ligger bakom dådet är oklart men senare under dagen tog Zabihullah Mujahid, en företrädare för talibanerna, på sig ansvaret för attacken.

- Vi dödade henne för att hon predikade kristendom i Afghanistan, sade Mujahid.

Mord som utförs av beväpnade män på motorcykel är ett förhållandevis nytt fenomen i Afghanistan men den senaste tiden har tre uppmärksammade mord utförts med just denna metod.

De har hittills skett i Kandahar i de södra delarna av landet - där den kvinnliga hjälparbetaren befann sig innan hon nyligen förflyttades till Kabul av säkerhetsskäl.

På måndagen slog också en självmordsbombare till mot en tysk militärkolonn utanför staden Kunduz i norra Afghanistan. Två tyska soldater dödades i attacken som också krävde fem barns liv.

Flera hundra svenska soldater är stationerade i de relativt lugna norra delarna av Afghanistan, inte så långt från Kunduz.

Skrivet av: