Kvinnlig hjälparbetare mördad

Måndagen blev en svart dag i våldets Afghanistan. (TT)


Måndagen blev en svart dag i våldets Afghanistan. I huvudstaden Kabul mördades den brittiska biståndsarbetaren Gayle Williams och i de norra delarna av landet dog två tyska soldater och fem afghanska barn i en självmordsattack.

Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats snabbt den senaste tiden och våldet mot utländsk personal är värre än någonsin sedan talibanregimen störtades 2001. Hittills i år har fem biståndsarbetare dödats.

På måndagen mördades Gayle Williams när hon var på väg till sitt arbete på en hjälporganisation i huvudstaden Kabul. Enligt inrikesdepartementet hanns kvinnan ifatt och mördades av två män på motorcykel då hon korsade gatan.

- Vem som ligger bakom dådet är oklart men senare under dagen tog Zabihullah Mujahid, en företrädare för talibanerna, på sig ansvaret för attacken.

- Vi dödade henne för att hon predikade kristendom i Afghanistan, sade Mujahid.

Mord som utförs av beväpnade män på motorcykel är ett förhållandevis nytt fenomen i Afghanistan men den senaste tiden har tre uppmärksammade mord utförts med just denna metod.

De har hittills skett i Kandahar i de södra delarna av landet - där den kvinnliga hjälparbetaren befann sig innan hon nyligen förflyttades till Kabul av säkerhetsskäl.

På måndagen slog också en självmordsbombare till mot en tysk militärkolonn utanför staden Kunduz i norra Afghanistan. Två tyska soldater dödades i attacken som också krävde fem barns liv.

Flera hundra svenska soldater är stationerade i de relativt lugna norra delarna av Afghanistan, inte så långt från Kunduz.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.