Tisdag 28 Sep
Stockholm

Danskar i hårda afghanska strider

Danska soldater i Afghanistan har utkämpat hårda strider mot talibaner. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Danska soldater i Afghanistan har utkämpat flera dagars hårda strider mot talibanerna, rapporterar den danska styrkans ledning.

Tvåhundra danska soldater har tillsammans med brittiska och afghanska styrkor fördrivit talibanerna från ett av deras fästen två mil nordost om staden Gereshk i provinsen Helmand i södra Afghanistan.

Operationen var den största som danskarna nar deltagit i sedan i april. Enligt soldaternas bedömning dödades 30-50 talibaner. Uppgiften kommenteras inte av chefen för den danska bataljonen, Keld Christensen.

- Vi lämnar av princip ingen information om hur många vi har dödat. Men det har varit en perfekt operation där vi har nått våra mål utan att civila afghaner eller danska soldater har kommit till skada, säger han.

Operationen inleddes i torsdags och avslutades på söndagen. Markstyrkorna fick stöd av brittiskt, nederländskt och amerikanskt flyg.

Danmark har haft styrkor i Afghanistan sedan 2001 och har nu omkring 700 man i Isaf, den internationella Natoledda styrkan i Afghanistan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela