Stundens allvar för Gunnar Hökmark

Moderaternas toppnamn siktar på att bli näst mäktigaste svensken - igen.


BRYSSEL. Det är stundens allvar för Gunnar Hökmark, moderaternas toppnamn i Europaparlamentet. Om allt går som planerat befäster han sin ställning om den mäktigaste svensken på EU-nivå efter kommissionär Margot Wallström.

Under tisdagseftermiddagen inledde den konservativa partigruppen i parlamentet val av gruppledning.

–Jag tror att min ställning är rätt stark. Vi har haft en tuff valrörelse bakom oss och vi moderater och alliansen gick framåt trots att vi är i regeringsställning. Om vi tittar på våra kollegor i Nederländerna, i Tyskland och Frankrike så backade de konservativa. Vi gick framåt, även om det var marginellt. Det kommer att spela roll, sa Gunnar Hökmark till Nyheter24 vid ett tidigare tillfälle.

Gruppen EPP-ED är den största partigruppen i Europaparlamentet och består av konservativa och kristdemokratiska partier. Svenska moderaterna och kristdemokraterna ingår i den. 2006 hade han en möjlighet att bli den mäktigaste svensken när han kandiderade till gruppledarposten, som anses stå högre än Wallströms kommissionärskap.

Då förlorade Hökmark mot fransmannen Joseph Daul, som lyckades mobilisera de spanska och tyska rösterna. I stället blev svensken vice gruppledare och nu tror han att han kommer att bli omvald. Kollegor som Anna Ibrisagic (m) och Christofer Fjellner (m) gör allt de kan för att mobilisera röster.

Brittiska Tories har tidigare brutit sig loss från EPP, som de anser inte är tillräckligt EU-kritisk.

– Jag tycker att det är synd att de lämnar då jag tycker att de hör hemma i EPP. Jag kommer att verka för att de kommer tillbaka så snabbt som möjligt, sa Hökmark till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!