Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska EU-toppar förlorade om upphovsrätten

Nyheter | 23/04/2009 13:59

Hökmarks ansträngningar räckte inte - Europaparlamentet röstar ja till upphovsrätt på 70 år.

BRYSSEL. De svenska Europarlamentarikerna var de stora förlorarna i dagens omröstning. Europaparlamentet beslutade att gå emot fildelarna och förlänga upphovsrätten för skivinspelningar till 70 år.

Christofer Fjellner (m) har varit en av de hårdaste kritikerna och ville förkasta förslaget och ger sitt hopp till den svenska regeringen efter dagens förlust.

"Nu får vi hoppas att regeringen räddar oss i rådet", skriver han på Twitter.

Partikollegan Gunnar Hökmark (m), Sveriges kanske viktigaste parlamentariker i egenskap av vice ordförande för den konservativa gruppen, twittrade att "vi förlorade om upphovsrätten, men vi har fått en stor minoritet".

Fjellner och fyrtio allierade från den konservativa, liberala och den socialistiska partigruppen försökte stoppa förslaget, som i sin helhet handlade om att höja längden på upphovsrätten från 50 till 70 år.

377 röstade ja mot 178 nejröster.

– Det kommer att bli 70 år, säger Fjellner på telefon från parlamentet direkt efter omröstningen till Svenska Dagbladet.

Det ursprungliga förslaget handlade om att höja längden till 95 år. Det stoppades efter hård kritik och utmynnade i ett kompromissförslag på 70 år.

Allt är inte givet. Förslaget, som parlamentet godkände, kan stoppas i ministerrådet.

– I slutändan är det ministerarna som beslutar, så det borde fortfarande finnas en chans för svenska regeringen att säga nej. Det hoppas jag att dom gör, säger vänsterpartisten Jens Holm till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: